JEFTINIJI TESTOVI

Beroš otkrio detalje o novim tetsovima, evo gdje ćete moći provjeriti jeste li pozitivni na Covid

‘Bolji je ovaj s tri sekvence, ali vjerodostajan je u okvirima tipične kliničke slike i ovaj test koji analizira dvije sekvence‘
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix/Pool

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite najavio da su stigli testovi za koronavirus i po jeftinijim cijenama, ministar zdravstva Vili Beroš pojasnio je da se radi dva testa od kojih će jedan koštati 501 kunu, a drugi 698 kuna.

U RTL Direktu je rekao da su oba testa vjerodostojna, no pojasnio je koja je razlika između njih.

- Došli smo do ovih podataka: cijena testa s dvije sekvence genoma stoji 501 kunu, a s tri sekvence 698 kuna. Razlika je u tome što testovi s dvije sekvence detektiraju prvo jednu koja je karakteristična za sve koronaviruse, a druga je karakteristična za ovaj novi tip koji uzrokuje Covid-19. No možemo detektirati i treću sekvencu da bismo potvrdili ovaj prijašnjih nalaz, a to ovisi o kliničkoj slici i kliničkoj indikaciji. Bolji je ovaj s tri sekvence, ali vjerodostajan je u okvirima tipične kliničke slike i ovaj test koji analizira dvije sekvence, kaže Beroš i dodaje da je test i dalje besplatan za sve bolesnike koji se testiraju putem uputnica.

Testiranja će biti dostupna vjerojatno idući tjedan, kaže Beroš.

- Danas su cijene utvrđene, potvrdilo ih je Upravno vijeće HZZO-a. Međutim, mislim da ta cijena mora biti istaknuta u Narodnim novinama, nakon čega vrijedi. Isto tako je jasno da upravna vijeća pojedinih zdravstvenih ustanova prihvaćaju tu cijenu. Ono što je moguće je da se u sklopu Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' gdje je kapacitet 1400 testova dnevno ili na HZJZ-u gdje je 500, kao i u Nastavnom zavodu Zagrebačke županije građani mogu testirati dok se cijene ustanove. Vjerujem da će to biti idući tjedan.

Osim ova dva testa, ostaju i oni za 1500 kuna koje smo imali i do sada.

- Bit će u krajnjoj upotrebi, kada je klinička indikacija takva da se drugim testovima ne može relevantno potvrditi bolest, pojasnio je ministar Beroš za RTL Direkt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:02