MINISTAR NA HTV-u

Beroš otkrio koliko je korona dosad koštala zdravstveni sustav: ‘Cijepljenje? Traži se cjepivo više‘

‘Interes je velik, traži se i cjepivo više. Moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70 posto i vjerujem da ćemo to postići‘
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u programu HTV-a te kazao kako je epidemiološka situacija bolja. 

- Pritisak na zdravstveni sustav je sve manji. Želim vjerovati da je to rezultat odgovornosti građana, ali to pokazuje i puni smisao naših mjera. Ne smijemo napraviti ništa što bi ugrozilo ove pozitivne trendove, osobito ako se osvrnemo na zbivanja u okolnim zemljama, na taj tzv. treći val, na moguće posljedice druženja tijekom blagdana, a i s obzirom na specifičnu situaciju u Hrvatskoj, a to je zbivanje u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamošnje okolnosti mogu pridonijeti širenju epidemije, moramo biti oprezni, poručio je Beroš.

Što se tiče cjepiva, kazao je da je zadovoljan te da je Vlada RH napravila sve što je bilo moguće da se osigura cjepivo.

- Interes je velik, traži se i cjepivo više. Građani su poklonili vjeru znanosti, struci, medicini. Moramo doseći stupanj procijepljenosti preko 70 posto i vjerujem da ćemo to postići. Popodne je, u dogovoru s EK, potvrđena nova dodatna količina cjepiva od 700.000 doza. Do 17 sati smo Europskoj komisiji potvrdili odluku RH da pristupi i da bude pozitivno orijentirana prema toj ponudi, rekao je ministar.

- Tjedno dolazi 17.550 doza Pfizerovog cjepiva, do kraja 3. mjeseca 264.000 doza. Sutra dolazi Modernino cjepivo, do kraja veljače ukupno 52.000 doza, dobre vijesti su i da je AstraZeneca napredovala u procesu te će EMA uskoro odobriti i to cjepivo 29. siječnja. Realno je moguće do kraja ožujka procijepiti milijun građana, kazao je Beroš.

Privatni zdravstveni djelatnici cijepit će se krajem siječnja i početkom veljače. Prioritet su kod cijepljenja, ponovio je Beroš, korisnici domova za starije, djelatnici sustava socijalne skrbi, medicinski djelatnici. U drugoj fazi cijepit će se stariji od 65 godina i kronični bolesnici, a mlađi od 65 krajem veljače, početkom ožujka, što ovisi o dinamici dostave cjepiva.

Što se tiče stanja u sisačkoj bolnici, Beroš je rekao da struka mora reći svoje kad se radi o statici i tehničkim elementima.

- Inženjeri evaluiraju situaciju u sisačkoj bolnici. Kirurška zgrada je sigurna, prema mišljenju struke, za razliku od drugih zgrada, rekao je.

Na kraju je dodao i kako je na koronavirus, odnosno na testiranje, liječenje i bolovanja, dosad utrošeno preko jedne milijarde i 132 milijuna kuna, na posebne lijekove 82 milijuna, na cjepiva 420 milijuna, ukupno jednu milijardu i 634 milijuna kuna.

- - Bez sredstava koja su putem robnih rezervi išle na nabavu zaštitne opreme, preko 500 milijuna kuna, ugrubo više od 2 milijarde kuna, s tim da su od tih troškova izuzete prenamjene bolnica poput KB-a Dubrava, rekao je Beroš za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. siječanj 2021 21:42