SLUČAJNOST?

Beroš pet dana prije izbora najavio ‘projekt svih projekata‘: ‘Nema to veze s izborima‘

Rokovi se pomiču: najavljivali su početak gradnje za ovu godinu, prolongirali za sljedeću, a danas prvu lopatu najavili tek 2026. godine

Vili Beroš

 Damjan Tadic/Cropix

Američki predsjednik Abraham Lincoln rekao je da nas svijet neće pamtiti po onome što smo govorili, već po onome što smo napravili. Ova konferencija za medije će proći, ali će Nacionalna dječja bolnica ostati, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i još jednom najavio tisuću puta najavljen projekt, ali ovaj put, zanimljivo, pet dana uoči izbora.

Naravno, to naziva koincidencijom, no ono što upada u oči jest da se rok za početak gradnje polako pomiče.

U listopadu 2022. Ministarstvo zdravstva najavilo je da kreće raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta Nacionalne dječje bolnice te da bi gradnja trebala početi 2024. godine. U kasnijem intervjuu za Jutarnji list je početak gradnje najavio za 2025. i dovršetak 2028., a danas je, pak, najavljeno da bi gradnja trebala početi 2026. te da se završetak prve faze očekuje 2029. godine.

- Naša je obveza generacijama koje dolaze ostaviti bolje uvjete za zdravlje nego što ih imamo danas. Završen idejni projekt gradnje Nacionalne dječje bolnice jedan korak nas dijeli od početka gradnje bolnice koja je od strateške važnosti za našu najranjiviju skupinu društva, djecu, ali i za cijeli javni zdravstveni sustav. U sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, ponosan sam što je ova zdravstvena administracija realizirala projekt i danas predstavlja završnu fazu same gradnje, opremanja i dizajniranja Nacionalne dječje bolnice - izjavio je Beroš.

Dodao je kako je ukupna vrijednost s opremanjem bolnice veća od 200 milijuna eura. Tvrdi da je nakon 40 godina došlo do odmaka od statusa quo te da smo nadomak realizacije Nacionalne dječje bolnice. Inače, konferencija je održana u povodu predstavljanja završenog idejnog projekta, uz najavu raspisivanja natječaja za projektiranje i samu gradnju Nacionalne dječje bolnice.

Ovom je idejnom projektu, kako je rečeno, prethodila studija izvedivosti od 2020. do 2022. godine, koja je uključivala ispitivanje mogućnosti korištenja postojeće građevine Sveučilišne bolnice i realizacije Nacionalne dječje bolnice. Slijedili su funkcionalno projektiranje i organizacija rada bolnice, uključujući detaljni prostorno-funkcionalni program izrađen u razdoblju od rujna do prosinca 2023. godine te je izrađen projektni zadatak.

- Govorimo o neizmjerno složenom projektu koji se sastoji od kompleksa postojeće Sveučilišne bolnice te rekonstrukcije i novogradnje Nacionalne dječje bolnice na ukupnoj površini od 53.000 četvornih metara na lokaciji Blato u Zagrebu. Tako ćemo razvijati centar izvrsnosti grupiranjem kapaciteta iz postojećih bolnica i odjela - pedijatrije, dječje kirurgije, anestezije, radiologije i laboratorija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, Pedijatrijskog odjela KBC-a Sestre milosrdnice, psihijatrije za djecu i adolescente Specijalne bolnice Kukuljevićeva te specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije Specijalne bolnice Goljak - objasnio je ravnatelj Uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva i voditelj projekta ispred Ministarstva zdravstva Gordan Žanić.

Bolnica će ujedno biti funkcionalno podijeljena na dio gdje se pružaju usluge dnevne bolnice, zatim stacionarnog liječenja, a obavljat će djelatnosti pedijatrije, dječje kirurgije, psihijatrije za djecu i adolescente, specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije, intenzivne skrbi i odjela za infektivne bolesti. Predviđeno je ukupno 481 bolnička postelja i 300 postelja u dnevnoj bolnici.

- Sam dizajn i izgled zgrade prilagođeni su dječjoj dobi, a u kontekstu prirodnih resursa riječ je o carbon zero neutral građevini, prvom takvom projektu ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europskoj uniji. Gotovo cjelokupna energija, ili točnije do 84 posto, dolazit će iz obnovljivih izvora, dijelom iz solarnih, a velikim dijelom i iz geotermalnih izvora kojima obiluje lokacija na kojoj će se graditi bolnica - istaknuo je ugovoreni voditelj projekta Saša Marenjak.

Zanimljivo je da su dva velika projekta, Dječja bolnica i Imunološki zavod, baš sada u novoj fazi. Naime, prije tjedan dana najavljeno je da počinju revitalizacija Imunološkog zavoda i gradnja tvornice zmijskog otrova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:22