MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: ‘Platforma Cijepise radi, ne onako kako smo zamislili, ali radi. Nisam ponosan na nju...‘

‘Pravu funkciju platforme vidjet ćemo tek u narednim danima. Prijavite se i bit ćete cijepljeni‘
Vili Beroš na press konferenciju je došao s ovećim 'šalabahterom'
 Luka Gerlanc/Cropix

Ministar Vili Beroš u nedjelju je došao u radni posjet zadarskoj bolnici, a tom je prilikom održao i konferenciju za novinare te govorio o covid krizi, cijepljenju, stanju u Ministarstvu zdravstva...

- Cijepljenje je najmoćniji alat u borbi s epidemijom i dolaskom većih količina cjepiva, moramo intenzivirati cijepljenje. Svi resursi se moraju mobilizirati kako bismo postigli ciljenu procijepljenost od oko 50-60 posto do ljeta, kazao je Beroš.

Kazao je i da platforma Cijepise funkcionira, iako ne u onom obimu u kojem je zamišljeno.

- Platforma koja ovih dana puni naslovnice, moram reći da se mi već dulje bavimo time. Krajem prošle godine angažirao sam firme na izradi novih funkcionalnosti. Nije istina da platforma ne funkcionira, iako ima problema. Nije točno da je došlo do kraha cijepljenja u Hrvatskoj. Punktovi za cijepljenje su puni, ali još ćemo ga ubrzati. Ako postignemo određeni nivo cijepljenja, zaštitit ćemo se od najtežih oblika bolesti, kazao je Beroš.

Ministar je kazao i kako su počeli razgovori o nužnoj reformi zdravstva.

- Razgovarao sam i sa županom o jednoj vrlo bolnoj temi, a to je potreba reforme zdravstva. Ova kriza je naglasila što je dobro, ali i što je loše u sustavu. Promjene ne možemo više odgađati. Već mjesecima se u ministarstvu radi plan reforme i sada traje međuresorno usuglašavanje. Osnovni cilj je uz poboljšanje organizacije i poboljšanje financijske stabilnosti. S veledrogerijama smo kupili vrijeme do kraja godine da pacijenti budu zbrinuti. HZZO je dobio zadatak analizirati potrebe za lijekovima da nabavljamo ono što je potrebno, ali u okviru financijskih mogućnosti, kazao je Beroš i nastavio:

- U Zadru svjedočimo da se potrebe samo za plaće odnose na 115 posto limita ove bolnice. Znači, limit koji dobije zadarska bolnica nije dovoljan ni za plaće - a gdje je sve ostalo.

Beroš je rekao i da, unatoč problemima, u ovom trenu hrvatski zdravstveni sustav adekvatno odgovara na sve izazove.

- Nismo morali tražiti pomoć okolnih država. S ponosom mogu reći da nije bilo nekog tko je bio covid pozitivan, a da je bio zakinut za zdravstvenu njegu. No pružanje i druge vrste zdravstvenih usluga također je važno i baš tome i služi krizni plan i stvaranje covid centara. To je jedan jako složeni proces koji nam je svima zadao glavobolje. No, ponosan sam na suradnju s ravnateljima bolnica.

Na izjavu iz NZJZ 'Andrije Štampara' da ne koriste Cijepise platformu, Beroš je rekao da se platforma do neke mjere koristi.

- To da sam ponosan odnosi se na cjelokupni odgovor na covid krizu. Što se tiče konkretne platforme, sve je bilo prema zakonu. Nemam u ovom trenutku razloga ne vjerovati da nije tako. Zagreb i ostali gradovi koriste ovu platformu, no koriste i svoje lokalne platforme na čemu im čestitam. Vi možete cijepiti osobe, no onda te podatke morate unijeti u zajedničku bazu. Ovu platformu su tražili upravo obiteljski liječnici. Nije to meni palo na pamet, nego struci i platforma je sada dostupna. Platforma radi, no druga je faza cijepljenja kad liječnici obiteljske medicine rade listu prioriteta. Pravu funkciju platforme vidjet ćemo tek u narednim danima. Prijavite se i bit ćete cijepljeni, rekao je Beroš dodavši da nije ponosan platformom jer ne radi kako bismo htjeli.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Ministar je izvijestio i kako je danas u zadarskoj bolnici 78 covid bolesnika, a 13 ih je na respiratoru. Ukoliko bude potrebe za novim hospitalizacijama, spreman je novi odjel s 30 kreveta.

Osvrnuo se i na slučaj potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića koji je pozitivan na koronavirus, iako je primio obje doze cjepiva.

- To se rijetko događa, no znamo da je to moguće. Kod njega očekujemo blagu kliničku sliku. Nadam se da će kolega Milošević brzo ozdraviti, a za to što ima blagu sliku zaslužno je i cijepljenje, kazao je Beroš.

Na kraju se osvrnuo i na pozive za njegovom ostavkom.

- Za svoj rad odgovaram hrvatskim građanima, a do tada ću raditi sve da adekvatno odgovorimo i na covid krizu i na ostale probleme u zdravstvu, kazao je ministar Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:02