OČEKUJE SE I OBDUKCIJA

Beroš potvrdio da se zbog smrti novinara Matijanića pokreće nadzor u KBC-u. Šef Hitne: ‘Svatko ima svoje iskustvo...‘

"Unutarnji nadzor u KBC-u Split je pokrenut, a postupat će i inspekcija - poručio je ministar Beroš"

Vladimir Matijanić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

- U ponedjeljak ću poslati zdravstvenu inspekciju u KBC Split. Hitna provjerava što se događalo kod njih. Istražujemo o čemu je riječ - izjavio nam je ministar zdravstva Vili Beroš kojega smo pitali o smrti novinara Vladimira Matijanića kojemu, prema navodima njegove partnerice, liječnici u splitskoj bolnici i splitska hitna pomoć nisu željeli pomoći.

U vrlo detaljnom statusu koji je objavila na društvenim mrežama navela je kako je Matijanić koji ima Sjogrenov sindrom i Infesticijsku bolest pluća, te sumnju na još dvije autoimune bolesti obolio od covida, da zbog zdravstvenih problema nije mogao biti cijepljen, da mu je stanje bilo teško, ali su ga odbili primiti u bolnicu. Opisala je koliko su puta zvali bolnicu, koliko puta hitnu pomoć, te kako ga hitna nakon prvog dolaska također nije željela odvesti u bolnicu, a kada mu se stanje još pogoršalo došli su drugi puta, ali je bilo kasno.

Također je navela kako su ih u splitskom KBC uvjeravali da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka koji se daje teškim bolesnicima kako bi se izbjegle teške komplikacije kovida.

- Inspekcija će utvrditi sve relevantne elemente. Koliko je bilo poziva, koliko postupanja, na koji se način postupalo. istražit će se sve što je relevantno - rekao je ministar Beroš kojega smo zatekli u varaždinskoj bolnici gdje su zbrinuti putnici iz poljskog autobusa koji je doživio tešku prometnu nesreću.

Na pitanje je li točna informacija koju su splitski liječnici dali Matijaniću da nigdje u Hrvatskoj nema lijeka za sprječavanje teških simptoma bolesti, Beroš je kazao da "misli kako to nije točno", ali da će se i to provjeriti.

Šef županijske Hitne: Tek treba utvrditi činjenice

Uzrok Matijanićeve smrti trebao bi se znati nakon što završi obdukcija, koja je najavljena za danas, izvijestila je Slobodna Dalmacija.

- Izvan Splita sam, nisam vidio objavu - kratko je za Slobodnu kazao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije dr. Leo Luetić. Na konstataciju da je Andrea Topić dosta detaljno opisala što se s kolegom Matijanićem događalo zadnjih dana - i da je riječ o doista mučnom iskustvu - Luetić je istaknuo da tek treba utvrditi činjenice.

- Čujte, svatko ima svoje iskustvo, nemoguće da bi se oglušili ako je poziv upućivao na kritično stanje - zaključio je razgovor Luetić.

Kontaktirali smo i ravnatelja splitskog KBC-a Julija Meštrovića, no on nije odgovarao na pozive. (Marina Karlović Saboilć/SD)

Beroš: Nadzor će pokazati pravo stanje stvari

Smrt novinara Vladimira Matijanića kratko je komentirao i ministar Vili Beroš na presici sazvanoj povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije.

"Riješavat ćemo jednu krizu po jednu. U Splitu je već u tijeku postupanje. Zdravstvena inspekcija također će postupati, postupat će se kako bi se ustvrdili svi detalji koji su sada već medijski na neki način izašli. Ja sam od jutros bio u kontaktu s ravnateljem KBC Split, bit ću i nadalje", rekao je Beroš, koji je odgovorio i na novinarsko pitanje o ne pružanju pomoći.

"Ne mogu vam u ovom trenutku o tome govoriti. Pokrenut je nadzor unutar KBC Split, koji će pokazati pravo stanje stvari. Na osnovu informacija koje su sada dostupne ja ne mogu graditi svoj stav i službeno mišljenje. Moramo ispitati i vidjeti o čemu se radi. Također bih izrazio sućut obitelji preminulog novinara", dodao je.

"Liječnici postavljaju indikaciju za primjenu pojedinog lijeka na temelju zdravstvenog stanja. Moramo vidjeti kakvo je zdravstveno stanje. Kao ministar, ne mogu vjerovati da bi zdravstveno stanje bilo koga u Republici Hrvatskoj bilo takvo da zahtijeva neki lijek, a on mu nije prepisan. Moramo vidjeti kakvo je bilo zdravstveno stanje i je li zahtijevalo primjenu lijeka i kojeg", rekao je Beroš.

"U ovom trenutku ima nekoliko različitih lijekova, sad govoriti o kojem je lijeku bilo riječ bez ikakvih medicinskih podataka ne možemo. Mogu obećati da će sve biti provjereno i istraženo."

HKMS: Tražimo žurno očitovanje

O smrti novinara Matijanića kratkim priopćenjem oglasila se i Hrvatska komora medicinskih sestara.

- Hrvatska komora medicinskih sestara izražava sućut obitelji i kolegama preminulog novinara Vladimira Matijanića. HKMS će zatražiti od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije žurno očitovanje i dostavu medicinske dokumentacije preminulog novinara Matijanića, navodi se u priopćenju.

I HLK će zatražiti dokumentaciju od KBC-a i Hitne

Priopćenjem se oglasila i Hrvatska liječnička komora.

- Hrvatska liječnička komora izražava sućut obitelji i kolegama jučer preminulog novinara Vladimira Matijanića. Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore zatražit će od KBC-a Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije medicinsku dokumentaciju vezanu uz slučaj preminulog novinara Matijanića, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:00