KLJUČNI IZAZOVI

Beroš predstavio reforme u zdravstvu: ‘Imamo više medicine, a manje zdravlja. Naš cilj je to promijeniti‘

Osnovni cilj refrome je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu, ističe Beroš

Vili Beroš

 Zeljko Puhovski/Cropix/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš na press konferenciji predstavio je korake u kontekstu reforme zdravstva.

“Zdravlje je iznimno važno i cilj reforme je unaprijediti hrvatski zdravstveni sustav, što je ujedno i misija ministarstva zdravstva. Promjene su ponekad i više nego nužne. Smisao današnjeg sastanka je prezentacija onog što je izrečeno na sastanku. Za zdravstvenu reformu je potreban konsenzus”, istaknuo je Beroš, prenosi N1.

Dodao je da ima vremena s obzirom da će prijedlozi reforme ići u Sabor na čitanje.

“Ovo što govorimo nije promišljanje samo moje kao ministra, Ministarstva, većina ovih elemenata su temelj promjena u europskoj zdravstvenoj politici”, rekao je Beroš

Kako ključni izazov Beroš je istaknuo tranziciju zdravstvenog sustava. “Moramo razviti nove modele i financiranja i upravljanja. Treba naglasiti, reforma je dinamičan proces, uvjetuje potrebu kontinuiranog prilagođavanja.”

“Imamo financijsku neodrživost zdravstvenog sustava. Troškovi zdravstva su veći od rasta BDP-a. Ovakav način nije održiv, loš je. Sve je podređeno uštedama, imamo organizacijsku neodrživost. Imamo više medicine, a u konačnici manje zdravlja. Naš cilj je to izmijeniti”, naglasio je Beroš.

“Želimo izmijeniti hrvatski zdravstveni sustav. Osnovni cilj refrome je održiv zdravstveni sustav s pacijentom u središtu. Možemo pričati o drugim pitanjima, ali pacijent mora biti u središtu”, kazao je.

“Jačanje javnog zdravstva osnovni je element, potom ide zaokret prema jačanju primarne zdravstvene zaštite, ona mora postati temelj. Reorganizacija bolničkih ustanova. Ulaganje u ljudske resurse, mjerenje ishoda liječenja, postizanje financijske učinkovitosti. To mora funkcionirati poput švicarskog sata”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da su tri poluge reforme: “Prva je izmjena i dopuna zakona, druga je mreža javnozdravstvene službe, odnosno izmjena iste, a treća je izmjena odluke o osnovama za ugovaranje zdravstvene zaštite”.

Što se tiče javnog savjetovanja najviše je prigovora bilo na jednu godinu rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Beroš je rekao da godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna. “Uvažili smo određene prijedloge te odlučili promijeniti koncept s činjenicom i tendencijom da suština ipak ostane ista. To je pružanje dodatne edukacije mladim liječnicima, dodatno skupljanje iskustva. Prihvatili smo prijedlog u javnom savjetovanju. Godina dana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti neće biti obvezna”, rekao je Beroš, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:31