RASPRAVA U SABORU

Beroš: ‘Pregovara se o lijeku koji pomaže zaraženima covidom. Prisila na cijepljenje? Ne, ne i ne‘

Ponosan sam na odgovor zdravstvenog sustava, jer nije se dogodilo da nedostaje kreveta ili liječnika, poručio je Beroš

Krunoslav Capak, Vili Beroš, Tomislav Dulibić

 Damjan Tadic/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš suglasio se u četvrtak kako bi svi koji javno iznose mišljenja o epidemiološkim mjerama i cijepljenju trebali objaviti jesu li primili novac od farmaceutske industrije i potvrdio da se pregovara o nabavi lijeka koji pomaže zaraženima covidom.

Slažem se, podržavam takvu ideju, ne samo u covid krizi, imamo utjecaj te industrije, odgovorio je ministar na upit Nikole Bartulice (DP) trebaju li osobe koje govore o cijepljenju i mjerama objaviti jesu li unatrag pet godina primile novac od farmaceutske industrije.

U raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojima se propisuju kazne do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda u javnopravnim tijelima, HDZ-ovi zastupnici nisu dvojili o korisnosti tih potvrda, dok dio oporbe tvrdi da su uvedene nelegalno.

Razgovara se s dvije velike kompanije o nabavi lijeka

Dio građana se cijepio pod prisilom, dio se ne želi cijepiti zbog vas jer ste nelegalno uveli covid potvrde, izjavio je Davor Bernardić (Klub SD).

Znate da ove odluke nisu nelegalne, legalne su, a to da je netko prisiljen na cijepljenje - ne, ne i ne, odriješit je bio Beroš koji ističe da covid potvrde omogućavaju izbor, ako se netko ne želi cijepiti može se testirati.

Naveo je i tri razloga velikog broja necijepljenih: nepovjerenje u javne politike, dio građana nije u stanju žrtvovati dio komoditeta za zajednicu, a tu su i poruke kakve svi mi šaljemo.

Ministar je, na upit Stipe Mlinarića (DP), potvrdio da Hrvatska pregovara o nabavi određenih količina lijeka koji pomaže zaraženima covidom.

U razgovorima smo sa dvije velike kompanije za lijekove koji su u fazi istraživanja, kada dođe potvrda da se mogu koristiti napravit ćemo sve da dođemo do lijekova, kazao je.

Oporbu je zanimalo kakve nas epidemiološke mjere čekaju za Božić, a Beroš je odgovorio da će mjere isključivo ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Ona se poboljšava, ako se ne pogorša neće biti niti novih mjera, poručio je.

Objasnio je i zašto Hrvatska ima velik broj umrlih od korone - nismo se cijepili u dovoljnoj mjeri i u dovoljnom opsegu, odgovorio je Anki Mrak Taritaš (GLAS), koja je upozorila da smo zbog korone izgubili grad veličine Knina.

Od kada postoji cjepivo, svaka je smrt suvišna

„Od kada postoji cjepivo, svaka smrt je suvišna, svaka se mogla spriječiti osim u ekstremnim slučajevima“, apostrofirao je Beroš i odbacio optužbe da zdravstveni sustav nije na zadovoljavajući način odgovorio na korona krizu.

Ponosan sam na odgovor zdravstvenog sustava, jer nije se dogodilo da nedostaje kreveta ili liječnika, poručio je Zvani Brumniću (Klub SD).

Odredbama zakona omogućuje se da se adresati naknadno dodaju odlukom Stožera, odgovorio je Beroš na upit Andreje Marić (SDP) pokriva li zakon kažnjavanje baš svih odgovornih za covid potvrde, odnosno što će biti ako će one trebati u trgovačkim centrima, kafićima...

Uvođenje covid potvrda prvo u državni i javni sektor objasnio je željom da se drugima ta opredijeljenost pokaže na vlastitom primjeru.

Nikad nismo rekli da nećemo proširiti uporabu covid potvrda ako se situacija pogorša, rekao je Andreji Marić.

Karolina Vidović Krišto (NZ) ministru ustvrdila je da glavni prijepor oko mjera izvire iz zdravog razuma, jer su za nedavnog posjeta francuskog predsjednika Hrvatskoj uzvanici u restoranu bili bez maski, a konobari s njima.

Ministar joj odgovara da ljudi u restoranu ne mogu jesti s maskom, a konobar koji ih poslužuje ima veći broj kontakata i u većem je riziku i za sebe i za druge.

Alternativa covid potvrdama je lockdown

Branko Bačić (HDZ) apostrofirao je identičnost stavova SDP-a i Mosta da je predloženi zakon, odnosno uvođenje covid potvrde, obračun s političkim neistomišljenicima, pa ustvrdio da bi se slijedom toga moglo reći da je zabrana pijenja alkohola prije vožnje obračun s pijancima.

Alternativa covid potvrdama je samo lockdown, druge nema, upozorava Beroš i opetuje da to potvrđuje broj otkrivenih pozitivnih slučajeva među testiranima.

Zakon je usmjeren na očuvanje zdravlja i života ljudi, nisu samo pojedini načelnici ti koji problematiziraju priču, ima i drugih koji se protive covid potvrdama, rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 04:58