ZARAZA NA FIRULAMA

BEROŠ 'SLOBODNOJ' KOMENTIRAO PROBOJ KORONAVIRUSA U SPLITSKU BOLNICU 'Evo što se ondje dogodilo prema meni do sada dostupnim informacijama...'

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Kako je obećao, tako je ministar zdravstva Vili Beroš i napravio. Čim je prikupio sve potrebne informacije o ulazu koronavirusa u bolnicu na Firule, ministar je nazvao novinara Slobodne Dalmacije, koji je s njime ranije razgovarao o proboju koronavirusa u bolnicu Firule.

Zbog toga mu treba dati pohvalu, jer puno je više onih, koji kažu kako će povratno nazvati novinara, a to nikada ne naprave, osim ako im odgovara.

- Prema meni do sada dostupnim informacijama na Kliničkom zavodu za vaskularnu kirurgiju radila je jedna medicinska sestra, koja je nakon svog odrađenog tjedna boravila kod svoje kuće i koja je u tom tjednu, dakle kod kuće, postala pozitivna na koronavirus. Ona je bila u kontaktu s pacijentom, za kojeg je sada utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, a koji je u bolnici na Firulama od sredine travnja.

- Dakle, sada, u ovom trenutku ne možemo znati je li se pacijent zarazio od medicinske sestre ili ona od njega. Nakon toga su četiri bolnička djelatnika stavljena u samoizolaciju, kao i nekoliklo pacijenata. I dalje se vrše epidemiološki izvidi i moram istaknuti, kako nema poremećaja rada na Klinici za kirurgiju KBC-a Split. Ujedno, moram istaknuti da ovaj slučaj, nikako ne možemo povezati sa jučerašnjim ublažavanjem mjera u zdravstvu i povratku na prijašnji način rada - rekao je ministar Beroš za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, pacijent koji se zadnjih desetak dana liječio na Odjelu vaskularne kirurgije KBC-a Split na Firulama zaražen je koronavirusom, doznaje se u utorak u bolnici.

Pacijent je bio hospitaliziran prije desetak dana i operiran, a nakon nekoliko dana mu je porasla tjelesna temperatura i počeo je kašljati. Testiran je na Covid-19 i pokazalo se da je pozitivan. Odmah je prebačen u bolnicu na lokalitetu Križine, gdje se inače liječe oboljeli od koronavirusa.

Zbog novonastale situacije su epidemiolozi uzeli briseve 50 ljudi, među kojima su medicinske sestre i liječnici te ostali pacijenti koji su bili u izravnom kontaktu sa zaraženim pacijentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:19