PRESICA STOŽERA

Beroš: ‘Tko se od zdravstvenih djelatnika neće cijepiti ili testirati, neće raditi ni primati plaću‘

Capak je kazao kako je u pripremi dokument kojim će ubuduće u samoizolaciji završavati samo učenici koji sjede u istoj klupi i na udaljenosti od dva metra
 Goran Mehkek/Cropix

Od polovice rujna najviše oboljelih od covida-19 je u skupini školske djece od 10 do 19 godina, a uskoro će u samoizolaciju u školama odlaziti samo učenici koji su bili u neposrednoj blizini zaraženog djeteta, najavio je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Nije potrebno da čitavi razredi idu u samoizolaciju, već se treba utvrditi tko je bio u bliskom kontaktu. U pripremi je dokument o tome, u samoizolaciju će biti stavljeni samo učenici koji su sjedili u istoj klupi, oni u promjeru od dva metra, te oni koji su s njim putovali dulje od 15 minuta", rekao je Capak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Škole nisu izvor zaraze iako ima više oboljelih

Dokument će biti završen do kraja tjedna, a još se ne zna kada će stupiti na snagu. Procjenu tko će u samoizolaciju treba napraviti epidemiolog kada dobije informacije o djetetu, a slično će biti i kod predškolaraca, kazao je.

Od 1291 novog slučaja zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata njih 260 je školske dobi, što je 20 posto. Od polovice rujna najviše oboljelih je u dobi od 10 do 19 godina, upozorio je Capak.

Trenutno je 2038 oboljelih od sedam do 18 godina starosti, a 10.439 ih je u samoizolaciji. Također je oboljelo 46 osoba iz nenastavnog osoblja te 215 nastavnika.

"Ne bih rekao da su škole izvor zaraze, iako ove godine imamo nešto više oboljelih i onih u samoizolaciji. Što se tiče covid potvrda u školskom sustavu, u ovom trenutku ne razmišljamo o tome niti planiramo, ali jasno je da je takva mogućnost uvijek otvorena", kaže Capak.

Upozorio je da u proteklih tjedan dana 73 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno, kao ni 83 posto onih na respiratoru i 76,5 posto umrlih.

Capak kaže da u posljednje vrijeme imamo pojačan interes za cijepljenjem. "U zadnja 24 sata smo aplicirali 5800 prvih doza, što smo zadnji put imali prije ljeta".

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da među hospitaliziranima i umrlima i dalje ima najviše necijepljenih te je pozvao sve starije osobe da se cijepe.

"Cijepljeno je devet od 10 liječnika u sustavu, a devet od 11 bolesnika nije, što pokazuje nebrigu za vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene djelatnike koji spašavaju naše živote", ocijenio je.

Pod najvećim opterećenjem je KBC Split sa 60 posto zauzetih kreveta i 30 posto respiratora, a bilo je i kratkotrajnog odgađanja nekih zahvata, što je riješeno na vrijeme. "Svjesni smo zaostataka u pružanju zdravstvene zaštite i radimo sve da upogonimo sustav", dodao je.

Tko se ne želi cijepiti ni testirati neće moći biti na poslu

Što se tiče uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav od 1. listopada, Beroš kaže da se testiranja za necijepljene djelatnike planiraju dva puta tjedno, a u prvo će vrijeme biti besplatna.

"Ako se netko ne želi testirati, neće moći biti na poslu i to će se upisati u evidenciju radnog vremena. Sustavu će napraviti problem jer će trebati naći zamjenu, a sebi jer će neopravdano izostati i neće sukladno zakonu primiti naknadu", upozorio je.

Istaknuo je da će covid potvrde biti potrebne i za sve koji ulaze u bolnički krug, poput dostavljača, servisera, radnika u bolničkim kafićima itd.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović naglasio je da se u trenutnoj epidemiološkoj situaciji nastavlja s balansiranim pristupom mjerama.

"Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, ali mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom prostoru, gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji ovisi o cijepljenju", naglasio je.


Tijek presice uživo pratite ovdje:

NOVO 11:45 - Na pitanje imaju li cijepljeni manje virusa u sebi ako se zaraze, Capak je kazao:

- Ne mogu vam odgovoriti, vjerojatno je količina virusa ista, ali to nije bitno ni važno.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' je rekla da je bitno kako se virus ponaša.

- Ako imamo nekog ranjivog pored sebe, imamo veliku šansu ako oboli da to završi smrću. Imamo nekoliko mehanizama, jedno je cijepljenje, jedno je držanje distance, treba imati masku. Bitno je koliko ste dugo bili s nekim u kontaktu, koliko je netko poslao virusa prema van, bitno je je l' netko kašlje ili govori prema vama normalno. Nema ništa 100 posto, ali može pomoći.

Na pitanje hoće li potvrde trebati i u školskom sustavu, Capak je rekao da ne misli da su oni izvor zaraze, iako je broj oboljelih veći nego prošle godine.

- Ušli smo u školsku godinu s nešto većim brojem oboljelih i normalno da se to prenosi i na djecu. Ne razmišljamo o covid potvrdama, no ta je mogućnost uvijek otvorena.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović kazao je kako pokušavaju učiniti sve da se smanji zaraza u zatvorenim prostorima.Znamo da postoje nezadovoljstva u nekim sektorima, no ponavljam, mjere donosimo tako da se zaštitimo od situacija i okupljanja u zatvorenom gdje je teško kontrolirati situaciju. Hoće li mjere ići prema daljnjoj liberalizaciji ovisi o cijepljenju.

Postoji bazen ljudi koji postavlja pitanja, imaju zabrinutosti i strahove, najbolje bi bilo kad bi sustav imao kapacitete da s njima popriča - zaključio je Božinović i dodao kako ova kriza po svemu sudeći neće tako skoro postati dio povijesti.


11:38 - Beroš je komentirao covid potvrde u zdravstvu.

- U prošlom tjednu je povećana cijepljenost u zdravstvenom sustavu 2,5 puta. Mislim da cijepljenost ide dobrim putem i mislim da će adekvatno odgovoriti za izazove koji su pred nama.

Capak je dodao kako bilježe pojačan interes za cijepljenjem te da su u zadnje vrijeme cijepili brojku koja se nije dogodila od prije ljeta.

Beroš je komentirao kako će serviseri, dostavljači i svi drugi u zdravstvenom sustavu trebati imati covid potvrde.

- Svi koji ulaze u bolnički krug moraju imati potvrdu - dodao je Capak.

- Covid potvrde nisu 100-postotni način osiguravanja sigurnosti, ali najbolje su što imamo - odgovorio je Beroš na komentar da i cijepljeni mogu prenijeti virus i dodao kako su svjesni poteškoća.

- Koji je to omjer i postotak, teško je za reći, no najslabija karika su oni koji se testiraju. Oni cijepljeni u malom postotku mogu prenijeti bolest, no kod testiranih nema garancije. Mogu oboljeti i mogu biti u inkubaciji, a ne imati virus na sluznici. Preporuka je da se svi cijepe, jer cijepljeni i preboljeli mogu najmanje prenijeti bolest.


11:24 - Capak je kazao kako je u pripremi dokument kojim će ubuduće u samoizolaciji završiti samo učenici koji sjede u istoj klupi i na udaljenosti od dva metra, ili oni koji su putovali duže od 15 minuta u blizini oboljelog učenika.

- 7. rujna je objavljen dokument prema kojem je istaknuto da ne mora cijeli razred u samoizolaciju ako jedna osoba oboli, već se treba utvrditi bliski kontakt i onda ta oosba ide u samoizolaciju. Često se postavljaju pitanja zašto je toliki broj djeci u izolaciji. U pripremi je novi dokument o postupanju u tim situacijama - istaknuo je.

Potom se javnosti obratio ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao sve starije da se cijepe. Devet od 10 liječnika u sustavu je cijepljeno, no 9 od 11 bolesnika nisu bili cijepljeni. Taj odnos pokazuje nebrigu za vlastito zdravlje, ali i za zdravstvene djelatnike koji spašavaju naše živote.

- Ovo cjepivo je dizajnirano za ranije varijante i učinkovitost je preko 92 posto, no za deltu varijantu učinkovitost je oko 70 posto. Sreća je da delta soj uopće reagira na ovo cjepivo, da ne reagira, ugroza bi bila enormna - kazao je Beroš i naglasio kako se razvija se i novo koje će štiti od delta varijante.

- U pojedinim bolnicama, poglavito mislim na Split, opterećenje je veliko, 60 posto krevetnog kapaciteta i 30 posto respiratornog. Bilo je kratkotrajnog odgađanja određenih zahvata u KBC Split, i zahvaljujem se jer je to riješeno na vrijeme. Svi koji se ne cijepe i završe u bolnici, ugrožavaju ostalu zdravstvenu zaštitu.

- Svjesni smo zaostataka u vidu pružanja zdravstvene zaštite i radimo sve da upogonimo sustav - kazao je Beroš.

- Da ne bi nekog diskriminirali, uveli smo mogućnost testiranja, ne može dovijeka biti besplatno. Imamo cjepivo, ako se netko ne želi cijepiti i testirati morat će se to upisati u evidenciju radnog vremena i neće moći prisustvovati radu. Napravit će sustavu problem, ali i sebi jer će neopravdano izostati s posla i neće skuladno zakonu primiti naknadu za isto. Nadam se da takvih pojedinaca neće biti puno. O daljnjim postupanjima ne mogu govoriti, no sve će biti u skladu sa zakonima.


11:16 - Na početku pressice Vera Katalinić-Janković, ispred Ministarstva zdravstva, kazala je kako je u posljednja 24 sata preminulo 12 osoba, od kojih su tri bile cijepljenje, s komorbiditetima, a prosječna njihova dob je 85 godina.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je kako u zadnjih pet dana ne bilježimo porast zaraze. 14-dnevna incidencija je 386,9, najniža je u Istri, a najviša u Splitsko-dalmatinskoj. U EU smo na 24. mjestu, najnižu imaju Poljska i Mađarska, a najvišu Slovenija i Litva. Po smrtnosti smo na 20. mjestu.

Capak je dodao kako u zadnjih sedam dana od 518 hospitaliziranih, 384 nisu bile cijepljene. 72 osobe na respiratoru, 60 nije bilo cijepljeno. 85 je preminulo, 76 posto od njih nije primilo nijednu dozu cjepiva.

Osvrnuo se na situaciju u školama. Od 1291 oboljelih, 260 spada u školsku dob, što je oko 20 posto. Od 14.9. vodstvo je kod oboljelih preuzela skupina od 10 do 19 godina.

Među školskim osobljem je 46 oboljelih među nenastavnom, a 215 oboljelih u nastavnom osoblju.


Nacionalni stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije u 11 sati u Kongresnom centru NSK, gdje će iznijeti nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj te komentirati aktualnu situaciju.

Podsjetimo, članovi Sindikata medicinske sestre/tehničari zajedno (SMSTZ) u četvrtak su održali prosvjed na Zrinjevcu odakle su poručili da ne postoji plan Ministarstva zdravstva za bolji položaj sestara i tehničara te im se prijeti i prisiljava na cijepljenje protiv covida-19.

Upozorili su na probleme vezane uz neadekvatno plaćen prekovremeni rad, sistematizaciju radnih mjesta, beneficirani radni staž, rad van kompetencija i priznavanje visokoškolskog obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:20