MUTACIJA VIRUSA

Beroš: ‘Trenutno nije moguće reći koji je to soj, možda će biti i hrvatska varijanta‘

Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na znatnije širenje epidemije, istaknuo je ministar zdravstva
Vili Beroš
 Damir Krajac/CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je u Institutu Ruđer Bošković otkrivena jedna od mogućih mutacija, koja karakterizira ne samo brazilski nego i južnoafrički i britanski soj koronvirusa, a rezultati sekvencioniranja cijelog genoma znat će se za tjedan dana.

- Nađena je jedna od mogućih mutacija koje karakteriziraju brazilski, ali i južnoafrički te britanski soj. Kolega je rekao da je sekvencioniranje cijelog genoma virusa u postupku i da ćemo za tjedan dana imati potpunu informaciju. Brazilski soj je manje virulentan nego južnoafrički, ali ova jedna mutacija na spike proteinu se nalazi na svim sojevima pa trenutno nije moguće reći koji je to soj, možda će biti i hrvatska varijanta.

Svaka pojedina varijanta ima svoje specifične mutacije. Ovo je samo jedna od njih. S kliničkog aspekta, ta jedna mutacija je nađena u sklopu analize 50 uzoraka od 30. siječnja. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na znatnije širenje epidemije. Ovome je potrebno posvetiti određenu pažnju, ali bez senzacionalizma. Da bismo utvrdili o kojem je soju riječ, morat ćemo pričekati kompletnu analizu - rekao je ministar.

Beroš se osvrnuo i na mogućnost dolaska ruskog cjepiva u Hrvatsku. Rekao je kako se "paralelno vozi na dva kolosjeka".

- Poznato je koji je regularni put za priznavanje cjepiva. To je za RH put odobrenja putem EMA-e. Pojedine druge države su tražile drugi način, da njihove regulatorne agencije putem interventnog uvoza izdaju privremena odobrenja za upotrebu neodobrenog lijeka. To je odabrala Mađarska. Naš put je zatražiti dodatnu dokumentaciju pa ćemo onda vidjeti je li transparentna, ili ćemo pričekati odluku EMA-e krajem travnja ili početkom svibnja. Paralelno vozimo na oba kolosijeka, a odabrat ćemo opciju koja je najsigurnija za hrvatske građane - izjavio je Beroš.

Nove mogućnosti nabavke ruskog cjepiva promišljaju se jer ne znamo hoće li redovito stizati ugovorene doze cjepiva, dodao je.

Upitan o drugoj dozi cjepiva protiv covda-19, odgovorio je:

- Različite države već su razmišljale o tome - i s imunološkog aspekta, odgovor koji prva doza izaziva je već dostatan da se u velikoj većini spriječi zaraza, a druga doza je booster. Imalo bi smisla cijepiti samo jednom dozom ako bude velika nestašica cjepiva. Druga doza je preporučena kao optimalna - rekao je Beroš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:02