StoryEditor
SJEDNICA VLADE

Beroš: U posljednja 24 sata zabilježeno 78 novih slučajeva zaraze, žarišta su tri vjenčanja

Beroš je rekao da je epidemiološka situacija u državi povoljna, a još je jednom ponovio da je aplikacija "Stop Covid-19" dobrovoljna
Ministar zdravstva Vili Beroš
 Vlada Republike Hrvatske/youtube

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da je danas zadnja fizička sjednica Vlade prije ljetne stanke, a iduća je zakazana za četvrtak 20. kolovoza. "Ovo je naša fizički gledano zadnja sjednica Vlade prije ljetne stanke, bit će još telefonska sjednica zbog određenih točaka koje danas ne možemo dok ne stupi na snagu niz odluka procesne naravi koje moramo donijeti danas", rekao je Plenković na sjednici Vlade. 

U odnosu na sjednicu od prošloga tjedna, Plenković je istaknuo da je u Hrvatskom saboru bio aktivan tjedan s nizom važnih rasprava, prije svega Zakon o obnovi Zagreba i Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. 

Raspravljali su i o dva bitna izvješća o hrvatskom predsjedanju i rezultatima Europskoga vijeća, a sada su rasprave o zakonima vezanih za ratifikaciju sporazuma sa Svjetskom bankom. Popodne je rasprava koju će predstaviti ministar obrane Mario Banožić o sudjelovanju Hrvatske u operaciji Sea Guardian.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je Hrvatska do sada zabilježila 4.993 slučaja zaraze koronavirusom.

"Trenutno imamo 753 aktivna slučaja. Stotinu trideset i dvije osobe nalaze se na bolničkom liječenju, a osam je pacijenata na respiratorima", rekao je Beroš. "U proteklih tjedan dana koronavirusom su se zarazile 464 osobe. Preminulo je 16 osoba, od kojih su četiri bile na respiratoru."

Ministar je rekao i da je 14-dnevna stopa incidencija 25,4 na 100 tisuća stanovnika. "U proteklih tjedan dana zarazile su se i 44 osobe koje rade u zdravstvenom sustavu", dodao je.

Beroš je potom rekao da je Hrvatska u posljednja 24 sata zabilježila 78 slučajeva zaraze koronavirusom. "Što se tiče žarišta, još uvijek je aktivno ono vezano za vjenčanje u Ivankovu, a novo je nastalo na vjenčanju u Našicama. Novo je žarište također izbilo na vjenčanju u okolici Sinja", dodao je.

Ministar je potom ponovio da je aplikacija "Stop Covid-19" dobrovoljna, anonimna i privremena te da će se tijekom kolovoza poduzeti preraspodjela medicinskog osoblja iz drugih zdravstvenih ustanova u Kliniku za infektivne bolesti.

"U tijeku su aktivnosti vezane uz donošenje odluke o privremenom pružanju zdravstvene skrbi oboljelima od Covida-19 u Specijaliziranoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Thalassotherapia u Crikvenici, a na zahtjev Županijskog stožera civilne zaštite", dodao je ministar.

Beroš je konstatirao da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj u proteklih tjedan dana povoljnija.

Beroš: Sudjelovanje u inicijativama je bitno da ne bi ostali bez cjepiva

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak kako je teško reći kada će biti gotovo cjepivo za koronavirus, ali da je sudjelovanje Hrvatske u globalnim inicijativama bitno kako ne bismo ostali bez cjepiva.

"Europska komisija i druge globalne inicijative rade svoje projekcije na osnovu optimističkih promišljanja, neki govore krajem ove godine, neki govore sredinom sljedeće, ja vam stvarno ne mogu reći osim što možemo konstatirati da su široki kapaciteti znanstvene zajednice angažirani za pronalazak cjepiva", kazao je Beroš uoči sjednice Vlade upitan kada će se u svijetu pojaviti cjepivo protiv koronavirusa.

Hrvatska je nedavno potpisala predugovor za milijun i pol doza cjepiva u sklopu inicijative Europske komisije, a Beroš je kazao kako se cijena tog cjepiva još ne zna, ali da ona nije niti važna. 

"Postoje nekakve cijene, ali one su isto vrlo informativne, u ovom trenutku vam ne mogu o tome govoriti, jer u konačnici, nije ni važno. Naći ćemo načina financirati ono što je hrvatskom narodu potrebno", poručio je. 

Istaknuo je i kako je bitno da Hrvatska sudjeluje u globalnim inicijativama poput ove, da nam se ne desi da "čekajući nešto ostanemo bez cjepiva". Ustvrdio je da će se Hrvatska pridružiti onim inicijativama za koje Vlada promišljanjem dođe da su utemeljene, ovim drugima možda i ne, ali da u njima moramo sudjelovati.

Beroš je komentirao kritike predsjednika Republike Zorana Milanovića na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite te ustvrdio da Stožer radi dobar posao koji je utemeljen na zakonu.  

"Iz dana u dan (u Stožeru) bijemo tešku bitku, prvenstveno smo poklonili vjeru struci, a s obzirom na Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Zakon o sustavu civilne zaštite i Ustav, mišljenja sam da radimo dobar posao utemeljen na zakonu", poručio je ministar zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2020 19:07