DAN ODLUKE

Beroš uoči ključnog sastanka o mjestu na Jadranu o kojem svi bruje: ‘Ne znam što se tamo događa‘

Šefovi lokalnih stožera dolaze u Zagreb, podnose izvješće i čekaju naputke Nacionalnog stožera
Ilustracija
 Jure Miskovic/Cropix

Iako je broj novih slučajeva koronavirusa za 31 niži nego što je bio dan ranije, 275 novih dijagnoza Covida-19, i dalje govori da smo u nepovoljnoj situaciji. I dalje najlošije stoje Splitsko-dalmatinska županija i Grad Zagreb, ali broj se počinje povećavati i u kontinentalnim županijama koje su gotovo cijelo ljeto bile neprimjetne u odnosu na epidemiju koja hara Dalmacijom.

S obzirom na to da je situacija šarolika i da neke županije i dalje imaju relativno dobru epidemiološku situaciju, dok su neke debelo u crvenom, Nacionalni stožer civilne zaštite za danas je organizirao sastanak sa svim predstavnicima lokalnih stožera.
inovativne ideje Na sastanku će svaki predstavnik detaljno predstaviti stanje svoje županije, upozoriti na sve lokalitete na kojima postoje žarišta, na kojima dolazi do većih okupljanja, ali i upozoriti na inovativne ideje kako bi zaobišli mjere, i pri tome se dobro zabavili.

Nakon sastanka, moguće je da županije koje imaju veće brojke zaraženih i pojačana žarišta ili okupljanja s kojima se povezuju zaraženi, uz blagoslov Nacionalnog stožera, donesu nove, oštrije mjere.

Naime, Splitsko-dalmatinska županija, koja ima najviše novozaraženih, ali i aktivnih slučajeva (aktivnih je čak 614, dok je drugi najpogođeniji Zagreb s 491 aktivnim slučajem), prva je krenula s lokalnim mjerama, pa od danas za Imotsku krajinu vrijede nove mjere, koje uključuju svadbe i sahrane s do 50 osoba, rad ugostiteljskih objekata dopušten je samo na terasama, a druga obiteljska okupljanja ne smiju imati više od 20 uzvanika.

Osim Splita i Zagreba, jako loše stoji i Šibensko-kninska županija, u kojoj je trenutno 107 zaraženih osoba. Upravo zato, doznajemo, čeka se što će predložiti njihov stožer, i hoće li po uzoru na splitski predložiti mjere.

Niža prosječna dob Naime, iz Nacionalnog stožera su nam rekli kako očekuju da lokalni stožeri predlažu vlastite mjere s obzirom na epidemiološku situaciju. Smatraju kako oni iz Zagreba ne mogu znati što se događa u svim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, te ne mogu znati gdje se sve mladi okupljaju.

S obzirom na prosječnu dob oboljelih koja se kreće oko 35 godina, i znatno je niža nego što je to bilo na proljeće, činjenica je da upravo oni predstavljaju najveću bojazan za Stožer.

Kako bi se smanjio broj oboljelih među mladima, koji mahom imaju vrlo blage simptome ili ih nemaju, ali zato šire virus, Stožer je ranije skratio radno vrijeme noćnih klubova do 24 sata.

Išlo se s pretpostavkom da u sitne noćne sate ima sve više osoba koje su pod utjecajem alkohola pa zanemare bilo kakve epidemiološke mjere.

Mladi su vrlo brzo tome doskočili, a navodno se najviše takvih scena vidi na Zrću, gdje su počeli mnogo ranije izlaziti te su tako samo promijenili vrijeme kada izlaze. Osim toga, inovativni su i u pograničnim dijelovima Hrvatske i BiH, gdje su sada u susjednoj zemlji počeli održavati veća svadbena slavlja. Osim toga, tu su i brojne plaže na kojima se okupljaju.

Ministar zdravstva Vili Beroš za Jutarnji list kaže kako ne zna što se događa na Zrću, ali da naravno, glasine dolaze i do njega.

- Upravo o takvim događajima ćemo razgovarati na današnjem sastanku u Nacionalnom stožeru. Što se događa u lokalnim sredinama najbolje znaju njihovi stožeri i to je razlog zašto samo od njih zatražili da predlože mjere za svoja područja - kaže Beroš i dodaje da ako je istina da su na Zrču nekontrolirani partyji to trebaju znati lokalni i županijski stožer, te o tome obavijestiti Nacionalni i možebitno predložiti mjere.

Na pitanje očekuje li povratkom osoba s godišnjih odmora rasplamsavanje virusa na kontinentu, Beroš kaže da već postoje takvi slučajevi.

- Upravo zato smo apelirali, posebno na mlađu populaciju, da pri povratku na svoje lokalitete, ako su bili u takvim rizičnim situacijama, pripaze na ostvarivanje kontakata barem sedam dana, a pogotovo da pripaze na starije i bolesne osobe - kaže Beroš.

Da se povećava broj novozaraženih na kontinentu već se vidi u pojedinim županijama. Tako, primjerice, Požeško-slavonska je jučer zabilježila 15, a Brodsko-posavska 25 novih dijagnoza Covida-19.

Dodatnu bojazan predstavlja i početak školske i akademske godine, a na koji način će izgledati saznat ćemo danas kada HZJZ objavi preporuke.

Maska N95 u školi

Kako neslužbeno doznajemo, i dalje se stoji pri tome da školska godina sigurno počinje 7. rujna, a kronično bolesna djeca i zaposlenici trebali bi nositi maske N95. Također, mjere će se organizirati po regijama ići će se na smanjivanje razrednih odjeljenja, a po potrebi će se uvesti i smjenska nastava. Maske će se nositi u svim zajedničkim prostorima škole.

Također, doznajemo, gledat će se broj oboljelih narednih dana, a ako bude novih pogoršanja, sigurno će se uvoditi nove mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:44