ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Beroš: Ustroj Hitne helikopterske medicinske službe prioritet je hrvatskog zdravstva

‘Studija je točno odredila koliko bi nam helikopterskih baza trebalo, kako bismo pokrili Hrvatsku‘
 Tonci Plazibat/Cropix

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak da je ustroj Hitne helikopterske medicinske službe prioritet hrvatskog zdravstvenog sustava, kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite svima.

Beroš je na helidromu pokraj dubrovačke bolnice nazočio pokaznoj vježbi povodom uspostavljanja ovogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe u ljetnoj sezoni.

„Studija je točno odredila koliko bi nam helikopterskih baza trebalo, kako bismo pokrili Hrvatsku. Postoje projekcije, ali se to ne može ustrojiti brzo. Sama nabava i isporuka helikoptera potraje dvije do tri godine ili više. Ali je jasno da nam ovakav model treba, a uobičajen je u EU. Ne možemo dozvoliti da EU ima nešto što mi nemamo“, naglasio je Beroš.

Podsjetio je kako od početka mandata govori o potrebi ustroja hitne helikopterske medicinske službe u čitavoj državi i cjelokupnom vremenu.

„Tim u Zračnoj luci Dubrovnik je jedan od sedamnaest timova mladih, obrazovanih i kvalitetnih ljudi raspoređenih na frekventnim prometnicama koji iznimno pomažu u sezoni. To daje dodatan osjećaj sigurnosti turistima, ali i građanima. Koriste isti ovaj helikopter, koji je adekvatno opremljen“, ustvrdio je Beroš.

Napomenuo je kako novi zakon o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost izvanbolničke specijalističke skrbi, što je posebno bitno za dalmatinske otoke.

„Nema logike da na dijagnostičke ili kontrolne preglede svakodnevno deseci pacijenata s otoka dolaze u velike centre. Ima smisla da specijalist jednom tjednom na otok. Time se čuvaju radni dani, a sve je funkcionalnije“, objasnio je Beroš.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako važnost službe pokazuje podatak o prosječnih 160 intervencija godišnje.

„S ovom smo službom puno brži i spašavamo ljudske živote koji su nam najdragocjeniji. Zato je ovo važan segment zdravstvene zaštite na našem području, jer ispunjamo našu obvezu o 'zlatnom satu'. Služba nam je potrebna tijekom cijele godine i drago mi je što tu ideju podržava i ministar Beroš“, izjavio je Dobroslavić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić istaknuo je kako je županija geografski izdužena, dislocirana i s puno otoka pa je ova služba od velikog značaja.

„Krajnje točke županije su udaljene skoro 200 kilometara, daleko od bolnica u Dubrovniku ili Splitu. Helikopter je presudan za spašavanje života u hitnim slučajevima. Nadam se da će služba prerasti iz ljetne u cjelogodišnju, i to na području cijele Hrvatske“, rekao je Lulić.

Sporazum o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza (hitnu helikoptersku medicinsku službu) Dubrovačko-neretvanska županija potpisala je s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva za razdoblje od 19. lipnja do 15. rujna 2020. godine.

Sporazum obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području županije, čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Program se provodi petu godinu zaredom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. kolovoz 2022 18:31