REAKCIJA MINISTRA

Beroš zatražio hitno očitovanje sisačke bolnice zbog fotografije koju je objavio Jutarnji: ‘Neprihvatljivo!‘

Ravnatelj bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović rekao je kako je u tom trenutku bilo previše pacijenata u bolnici

Dvije žene smještene na malenom krevetu u bolnici u Sisku

 Privatna arhiva/Jutarnji list

Nakon što je jučer Jutarnji list objavio fotografiju na kojoj dvije ženske osobe starije životne dobi leže na jednom krevetu na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu sisačke bolnice, ministar zdravstva Vili Beroš, zatražio je hitno očitovanje Uprave bolnice.

- Ovako nešto smatram potpuno neprihvatljivim u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, te sam zato zatražio očitovanje. Tražim cijelu rekonstrukciju događaja i što se u tom trenutku događalo na hitnom prijemu te kako je došlo do činjenice da dvije osobe dijele jedan ležaj - kazao je ministar Beroš.

Naime, kako smo jučer objavili, fotografija je nastala prošlog četvrtka na OHBP-u u Sisku, a ravnatelj je u pisanom odgovoru kazao da je u periodu od 13 do 15 h bilo je više od 60 pacijenata, a od toga veliki broj teških pacijenata koji su se morali pregledati, obaviti dijagnostičku obradu i hospitalizirati.

- U razmaku od oko sat vremena kolima HMP dovezene su tri teško bolesne osobe čije je stanje zahtijevalo reanimaciju i stavljanje na respirator u hitne boksove.

Zbog nedostatka prostora, u jednom su trenutku dvije ženske osobe bile smještene na istom ležaju, i to na vrlo kratko vrijeme, dok im nije osiguran adekvatan prostor.

Zbog velikog broja kompleksnih pacijenata u periodu od 13h do 15h, osobno sam, zajedno s glavnom medicinskom sestrom, došao u pomoć osoblju OHBP-a - kazao je ravnatelj Tomislav Dujmenović.

Na cijelu situaciju reagirali su i iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) te su kazali da suosjećaju s liječnicima i drugim zaposlenicima svakog bolničkog hitnog prijema kao i izvanbolničke hitne, a suosjećaju i s pacijentima koje bolest dovede na hitnu i onda bolesni dožive ovakvo nedopustivo postupanje.

Hitna služba je, kažu, mjesto rada s velikim stresom i ogromnim brojem pacijenata, radno mjesto koje se već godinama krpa radom specijalizanata, te drugim specijalistima i subspecijalistima koji nisu specijalisti hitne medicine..

- Smatramo da su ovakve situacije, u kojima dvije pacijentice leže u istom krevetu, neprihvatljive. Ovo je, pored toga što je rezultat nebrige vodstva bolnice za učinkovitu organizaciju rada, ujedno i rezultat višegodišnjeg nedostatka sluha zdravstvene administracije za odgovarajuću reformu cijelog sustava, pa tako i hitne službe - navode iz HUBOL-a.

Dodaju i da interes liječnika za specijalizaciju iz hitne medicine eksponencijalno pada, kao i interes medicinskih sestara za rad u toj grani medicine. Urušavanjem obiteljske medicine veliki dio posla primarne zdravstvene zaštite prelijeva se u bolnice, velikim dijelom upravo na hitni prijem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:58