GRAĐANI SE ŽALE

Beroš zbog ukidanja ordinacija opće medicine u Zagrebu zatražio žurno očitovanje gradskih vlasti

Doma zdravlja Zagreb-Centar pacijente je o gašenju ordinacija obavijestio tek nekoliko dana nakon što su one ugašene

Vili Beroš

 Davor Pongracic/Cropix

Zbog brojnih pritužbi građana, odnosno osiguranika o nepravodobnom obavještavanju prilikom ukidanja timova opće medicine na lokacijama Doma zdravlja Zagreb - Centar, Ministarstvo zdravstva zatražilo je žurno očitovanje Grada Zagreba, kao osnivača i samog Doma zdravlja - Centar.

Naime, kako smo već pisali, u tom Domu zdravlja ukinute su četiri ordinacije, bez da su obaviješteni osiguranici, tako da pacijenti niti ne znaju da nemaju primarnog liječnika. Naime, takav podatak saznavali su kada bi pokušali doći do liječnika.

Na ovaj način, osim jedne ordinacije u Runjaninovoj, ukinute su sve tri ordinacije u Domu zdravlja Željezničar.

Iz Doma zdravlja su Jutarnjem obrazložili da je Mrežom javne zdravstvene službe, koju donosi ministar zdravstva, u gradskoj četvrti Donji grad predviđeno 20 timova opće/obiteljske medicine, a ugovoreno je njih 69, odnosno u Mreži je višak od 49 timova dok istovremeno većina tih timova nema upisan ni standardan broj osiguranika koji u obiteljskoj medicini iznosi 1.700.

O odluci je obaviješten i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje s upitom o mogućnosti automatskog prebacivanja osiguranika u druge ordinacije koje nemaju popunjen standardni tim.

No, ono što je bilo pogrešno jest da iako ordinacije ne postoje od 1.siječnja, na web stranicama su to napisali tek 5. siječnja, a HZZO obavijestili 3. siječnja, što dakako jasno daje do znanja da pacijenti nisu adekvatno obaviješteni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 12:31