MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš zgrožen cijepljenjem preko reda: Svi takvi pojedinci moralno će odgovarati pred javnošću

Svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, istaknuo je Beroš
Vili Beroš
 Damir Krajac/Cropix

Nakon što je u javnost izašlo više slučajeva cijepljenja pojedinaca preko reda, o svemu se na Facebooku u četvrtak navečer oglasio ministar zdravstva Vili Beroš i objasnio da određene skupine građana imaju prednost u cijepljenju, ali je oštro osudio svako primanje cjepiva preko reda. Naveo je i tko je zadužen za provedbu cijepljenja, kao i za poštivanje redoslijeda cijepljenja. Postoje i opravdana odstupanja od planiranog redoslijeda, poput cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa. Ipak, svi slučajevi prekorednog cijepljenja zaslužuju osude, smatra Beroš.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

- Planom cijepljenja protiv covid-19, kojeg je usvojila hrvatska Vlada, osigurano je svakom punoljetnom građaninu naše zemlje besplatno cjepivo, te je određeno koje skupine građana imaju prednost u cijepljenju. Nositelj programa cijepljenja je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a za provedbu su zaduženi županijski zavodi za javno zdravstvo te za Grad Zagreb Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, koji su dužni voditi računa o poštivanju redoslijeda cijepljenja. Sva opravdana odstupanja od utvrđenih prioriteta potrebno je obrazložiti, kao što su to bili slučajevi cijepljenja u Sisačko-moslavačkoj županiji poslije potresa u zaštiti zdravlja osoba koje su se tamo nalazile u to vrijeme. No, svi slučajevi prekorednog cijepljenja, poput onih koji se ovih dana navode u medijima, zaslužuju najoštrije osude, posebno ako je time netko od građana zakinut za svoje pravo. Ministarstvo zdravstva zatražit će da se ispitaju svi takvi slučajevi, a od svih onih koji su zaduženi za provedbu cijepljenja da se pridržavaju utvrđenih prioriteta. Svi oni pojedinci koji su iskoristili pravo cijepljenja na štetu drugih morat će se suočiti s moralnom odgovornošću pred hrvatskom javnošću, napisao je ministar zdravstva.

Podsjetimo, ovih se dana u medijima pisalo o prekorednom cijepljenju rektora zagrebačkog Sveučilišta, Damira Borasa, kao i o tome da je cjepivo preko veze primio šef HGK-a Luka Burilović, a navodno se cijepio i poznati metkovski političar Stipo Gabrić Jambo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:20