KUPCI STANA, OPREZ!

Besmisleni razgovor s automatom košta 74 kn

Netko se dosjetio mamiti prodavače nekretnina i slanjem SMS-a na njihov broj mobitela "nagovoriti" ih da upute poziv te im jednostavno uzeti novac a da im za to ne pruži nikakvu uslugu

ZAGREB - Poštovani, imamo kupca za vaš stan, zauzvrat tražimo 0,7% provizije. Ako ste zainteresirani, možete nam predati svoje podatke na 064/608-080, f:6,28kn/min - sadržaj je SMS-a kakav je nedavno na svoje mobilne telefone dobilo dvoje Zagrepčana koji trenutno pokušavaju prodati svoje nekretnine.

Pet koraka

Nakon što su neko vrijeme oglašavali svoje stanove, zajedno s brojevima mobitela na koje ih kupci mogu kontaktirati, dobili su identičan SMS, čiji sadržaj na prvi pogled zvuči primamljivo; netko tvrdi da vam je pronašao kupca, a uzima samo 0,7 posto provizije.

Ipak, posumnjali su na prijevaru, a mi smo provjerili postupak. Nakon što birate broj 064/608-080, javlja se automat koji vas upozori da morate biti punoljetni ako želite nastaviti s pozivom. Nakon toga, muški glas objašnjava kako ćete u pet koraka ostaviti podatke o svojoj nekretnini, a “agencija” će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Automatski agent prvo postavlja pitanje o vrsti nekretnine, a odgovor potvrđujete stiskanjem broja “1”. Potom pauza od desetak sekundi. Onda slijede pitanja o kvadraturi i cijeni, a na kraju trebate ostaviti broj fiksnog i mobilnog telefona te vam ponude da pričekate do javljanja agenta ili će vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.

Sama procedura u pet koraka trajala je četiri minute, dok smo na javljanje agenta pričekali još pet minuta. Nitko nas nije kontaktirao niti tjedan dana nakon ostavljenih podataka. Budući da smo zvali s mobilnog telefona, razgovor smo platili po najskupljoj tarifi, 8,28 kuna po minuti, na što su nas upozorili na početku poziva. Devetominutni razgovor s automatom na kraju nas je koštao 74,52 kune, a agent nam se nije javio.

Ne zna se tko stoji iza broja

Pokušali smo doznati pod imenom koje tvrtke je broj registriran. No, u imeniku 064 brojeva ga nema, na 988 informacijama nemaju podatke o 06x brojevima. Netko se očito dosjetio mamiti prodavače nekretnina i jednostavno im uzeti novac a da im ne pruži za to nikakvu uslugu. U ovom slučaju, sve to po najskupljoj postojećoj tarifi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 09:21