PRIPREME ZA SEZONU

Besplatni testovi na koronu za turiste: Koliko punktova treba postaviti i gdje?

Ministrica Brnjac održala je sastanak s čelnim ljudima regionalnih turističkih zajednica, direktorima predstavništva Njemačke, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva te šefom HZJZ-a Capakom
Video-sastanak ministrice Brnjac s regionalnim direktorima turističkih zajednica
 Ministarstvo Turizma I Sporta

Zagrebački hotel Esplanade odlučio je svojim gostima omogućiti da se testiraju na COVID-19. Testiranje će biti organizirano u samom hotelu, i to u određenom terminu bez čekanja, a dobit će i besplatan prijevod PCR testa na engleski jezik. Dodatna je to usluga ovog hotela u situaciji kada su putovanja itekako otežana, a još se zapravo ne zna kakav će biti režim nakon Uskrsa kada će strani turisti početi dolaziti u Hrvatsku u većem broju. Jedno je zasad sigurno, a to je sada za turističko putovanje u Hrvatsku na granici potrebno predočiti negativan PCR test, a takav test gosti moraju imati i kada se vraćaju kućama.

- Danas većina država u svijetu od putnika i vlastitih državljana pri ulasku u zemlju traži da predoče negativan nalaz PCR testa na COVID-19. To može biti komplicirano i nerijetko se ne radi o samo jednom testiranju nego o više njih tijekom putovanja. Uz to, gubi se vrijeme na istraživanje lokacija koje nude tu uslugu, a i čekanja se mogu oduljiti, što dovodi do dodatne nervoze. Odlučili smo ovu uslugu provoditi u suradnji s poliklinikom LabPlus, čije je osoblje krajnje profesionalno, a testiranje se provodi u skladu sa strogim epidemiološkim mjerama, diskretno i točno u dogovorenom terminu. Svojim gostima uz to nudimo još jednu veliku prednost: besplatan dolazak medicinskog osoblja na lokaciju, kao i besplatan prijevod testa na engleski, istaknuo je Ivica Max Krizmanić, generalni direktor hotela Esplanade.

U Esplanadi pojašnjavaju da će taj postupak biti vrlo jednostavan. Prije dolaska u hotel ili tijekom boravka gost može u kontaktu s odjelom rezervacija ili na recepciji, najmanje 24 sata unaprijed, dogovoriti termin testiranja. Testiranje se provodi od ponedjeljka do petka od 8 do 19 sati i subotom od 8 do 12 sati, a ostali termini dostupni su na upit. Pri dogovoru gost treba navesti osnovne podatke. Potom medicinsko osoblje laboratorija LabPlus dolazi u dogovoreno vrijeme u hotel i provodi testiranje u skladu sa strogim epidemiološkim mjerama te dostavlja nalaz na željenu adresu e-pošte, na hrvatskom ili engleskom jeziku, i u roku od 3 sata za antigenski test i test na antitijela, odnosno u roku od 24 sata od dolaska uzorka u laboratorij za nalaz PCR testa na COVID-19. Usluga se plaća.

Od rujna to rade i neki istarski hotelijeri poput rovinjske Maistre.

- Kako bi povećala razinu sigurnosti i omogućila što bezbrižniji odmor svojim gostima, Maistra je osigurala i besplatna testiranja na Covid 19 onim gostima čije su zemlje tražile negativan test za povratak. Besplatna PCR testiranja na COVID-19 s rezultatom u roku od 36 sati, mogu koristiti gosti za rezervacije u minimalnoj vrijednosti od 1000 eura za testiranje do dvije osobe, za rezervacije od 1500 eura do tri osobe, a od 2000 eura do četiri osobe. Očekivano, reakcije gostiju bile su pozitivne, interes za testiranjima bio je velik te se na dnevnoj bazi obavljalo prosječno 40-ak testiranja, kazala nam je Vanja Mohorović iz te rovinjske tvrtke.

No problem će, ako situacija ostane kakva je sada, vjerojatno nastati kada u Hrvatsku dođe na tisuće i tisuće gostiju kojima će trebati test i za koje vjerojatno hotelijeri neće imati dovoljno kapaciteta, a da ne govorimo o onim gostima koji će biti u privatnom smještaju. Upravo na tu temu u petak je ministrica turizma Nikolina Brnjac imala sastanak s čelnim ljudima regionalnih turističkih zajednica, direktorima predstavništva Njemačke, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva te Krunoslavom Capakom iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi našli rješenje koliko punktova za testiranje treba postaviti i gdje. A ti bi punktovi bili navedeni na web stranici safestayincroatia.hr. Testirat će se morati svi osim beba mlađih od šest mjeseci.

- Prijedlog s brojem punktova i njihovim lokacijama gdje će se turisti moći testirati trebao bi biti izrađen do iduće srijede. Zasad članice Europske unije ne priznaju brze antigenske testove, a naša je želja da se i oni priznaju jer tako brzo možemo dobiti rezultate. U svakom slučaju treba osigurati medicinsko osoblje po županijama koje radi obje vrste testiranja, kazala nam je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Što se tiče prelaska granice prilikom dolaska u Hrvatsku, zasad se još uvijek čeka odluka iz Europske unije o tome kako će se priznavati potvrda o cijepljenju te kakav će biti režim za one koji su COVID preboljeli.

S druge strane direktor krovne turističke udruge Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić smatra da se pod hitno o tome trebaju donijeti određene odluke jer je sezona na vratima, a nad glavama turističkih djelatnika, ali i gostiju još je uvijek puno upitnika.

- Nismo razgovarali o takvim punktovima, no činjenica je da imamo jako puno nepoznanica. Ukoliko epidemiološka situacija ostane ovakva, moramo naći neke jeftinije i brže procedure te instrumente na tragu onoga što rade naša emitivna tržišta. Ako netko priznaje brze antigenske testove, nema razloga da i mi ne priznamo to. Trebamo uzeti stvar u svoje ruke, a ne čekati Europu koja donosi preporuke, ali smo vidjeli na svojoj koži što se dogodilo lani. Nama je bitno nekoliko ključnih emitivnih tržišta i s njima treba sjesti za stol i razgovarati, veli Ostojić. Dodaje i da Hrvatska pothitno mora iskomunicirati s tržištima na koji se način može doći u Hrvatsku, što ih čeka na granici, gdje se mogu testirati, i to na svim mogućim platformama – od call centara pa sve do newslettera.

- To još nije spremno. Taj plan treba pripremiti i na tome raditi, zaključio je Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47