VELIKI TROŠAK

BESPOTREBNI UDAR PO DŽEPU GRAĐANA? Serviseri pojasnili skupu zamjenu turbo bojlera: 'Mora se sanirati i dimnjak, to dođe oko 15.000 kuna...'

Na fotografiji: Plinski bojler
 Danijel Soldo / CROPIX

Turbo bojleri koji su se ugrađivali u stanove izgrađene između 2001. i 2015., više nisu u skladu s pravilima EU-a, pa stanare čeka veliki trošak izmjene. Ministarstvu gospodarstva predloženo je da zatraži izuzeće, ali ondje još uvijek razmatraju tu mogućnost, javlja Dnevnik.hr.

Novi trošak ne uključuje samo kupnju novog, ekološki učinkovitijeg bojlera, jer je u mnogim slučajevima potrebno uložiti i u dodatne uređaje na koje se novi kondenzacijski bojleri mogu ugraditi, odnosno mora se instalirati odvod kondenzata i sanirati dimovodni kanal.

Prema pravilima EU-a, postojeće turbo bojlere ne treba zamijeniti odmah, već kad se pokvare. Međutim, ako je vaš turbo bojler ispravan, a susjedov se pokvari i mora se zamijeniti, svoj ćete bojler morati zamijeniti i vi, odnosno sva kućanstva u istoj vertikali zgrade.

''Postojeći klasični turbo bojleri tehnički se ne smiju spajati u isti dimnjak s kondenzacijskim. Dakle, kada jedan korisnik mora zamijeniti bojler zbog dotrajalosti, mora sanirati cijeli dimnjak, a svi korisnici po vertikali moraju zamijeniti klasične turbo bojlere novim kondenzacijskim bojlerima'', pojašnjavaju u Gradskoj plinari Zagreb.

Promjena dimnjaka kako bi podnosio vlagu kondenzacijskog bojlera po kućanstvu iznosi oko 15.000 kuna, a ušteda je tek maksimalno 10 % ili oko 700 kuna godišnje.

Osim što kupuju, primjerice u susjednoj BiH, bojlere koji se više ne smiju ugrađivati u Hrvatskoj, građani, kako govore serviseri, imaju i neka druga alternativna rješenja – buše fasade i montiraju bojler prema van, aparate popravljaju unedogled…

U uredu europarlamentarca Davora Škrleca, koji je predložio izuzeće za zgrade u kojima bi to bio velik trošak za hrvatske građane, doznaje se kako je slično izuzeće dobila Njemačka, koja je svojim pravilnikom iz 2014. napravila izuzeće u kućanstvima gdje se provodi manje od 25 % vremena na godišnjoj razini.

Ministarstvo gospodarstva, kako se neslužbeno doznaje, stupilo je u kontakt s predstavništvom u Bruxellesu da se pokuša ishoditi izuzeće.

Sama uredba već sadrži izuzeće za atmosferske bojlere kojih je 5 milijuna na razini EU-a, zbog čega se nadaju da bi ovo moglo proći.

Procjenjuje se da klasične plinske bojlere koristi oko 50.000 kućanstava u Zagrebu, više od 20.000 u Osijeku i oko 1000 u Vukovaru na zgradama građenim od 2001. do 2015., javlja Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:33