DIVLJE GRADILIŠTE

BESPRAVNA GRADNJA NA TOP LOKACIJI U SAMOM SREDIŠTU ZAGREBA Kontroverzni investitor radove u Martićevoj prijavio kao obnovu pa zidove digao dva metra

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U atraktivnoj zagrebačkoj Martićevoj ulici, koja se posljednjih godina prometnula u top gradsku lokaciju za stanovanje, unutar jednog dvorišta krije se zamršena priča o zabrani nastavka građevinskih radova i nedostatku valjane dokumentacije, bez koje su se izvodili radovi vjerojatno za budući hostel.

Na mjestu nekadašnjih objekata nalik barakama, koje je poduzeće Gortan imalo u dvorištu u Martićevoj 12, počelo je ljetos uređenje hostela ili uredskog prostora, čiji je izvođač i vlasnik parcele građevinar Drago Đuričić, odnosno tvrtka Cubus forma.

Gradnja koja je krenula samo kao obnova postojećeg objekta tijekom rekonstrukcije, prema tvrdnjama nekih susjeda, narasla je izvan prijašnjih gabarita. Gradilište je zatvoreno u listopadu prošle godine, o čemu svjedoči tabla zabrane koju je postavila građevinska inspekcija, a koja se vidi s ulaza na vratima dvorišta na broju 12.

Nema sigurnosti

- Najviše mi smeta što je građevina došla do mog prozora i sad se preko nje može lako uskočiti u moj stan, kao i kod nekih susjeda, kojima to također nije nimalo ugodna situacija. Ovdje su nekoć bile male barake, uredi Gortana, a ovo je sad znatno veće. Investitor je rekao da će na krovu biti terasa puna zelenila, ali mi nikad nismo vidjeli projekt.

Dva parkinga ispred zgrade i kolni ulaz u ulici već su devet mjeseci zauzeti zbog ove gradnje, čak i sada kada je ona zaustavljena. Koliki je problem ovog dijela grada s parkiranjem ne moram posebno govoriti, u Martićevoj i okolnim ulicama katastrofalna je situacija s parkirališnim mjestima - rekla je jedna vlasnica stana u Martićevoj 10 (čiji su podaci poznati redakciji) te dodala da je izgubila sigurnost stanovanja i želi da se sve dovede što prije u prvobitno stanje.

Stanari okolnih zgrada s kojima smo razgovarali pitaju se kako je uopće moguće da se u jednoj pravnoj državi koja je članica EU gradi u središtu glavnoga grada bez valjane dokumentacije i da netko ima za to hrabrosti. I to ne za neki mali objekt, nego vjerojatno hostel.

Goran Mehkek / CROPIX
“Najviše mi smeta to što je građevina došla do mog prozora i sad se preko nje može lako uskočiti u moj stan”, rekla je jedna vlasnica stana u Martićevoj 10

Što o ovom slučaju misle stanari zgrade u Martićevoj 12, u čijem se dvorištu sporna građevina nalazi, pitali smo neke od njih.

- Dvorište naše zgrade bilo je zapušteno i napokon ga je netko počeo uređivati, po meni je to plus. Da se sve zaustavilo zato što je jedan zid narastao pola metra, meni je to nerazumno. Mi s investitorom nismo imali problema - rekla je jedna stanarka s broja 10, koja je željela ostati anonimna.

Ipak, neki su nam stanari rekli da je jedan zid narastao pola metra, a drugi misle da su neki dijelovi građevine narasli i više od dva metra. Na starom zidu koji sve dijeli od susjeda vidljive su neke razlike od ranije.

Dokumentacija

Na naš upit o ovom slučaju koji smo uputili press službi Državnog inspektorata RH i građevinskoj inspekciji nije nam stigao detaljan odgovor, ali spominju “bespravno rekonstruirane dijelove građevine”.

“Nadzorom građevinske inspekcije na navedenoj adresi u Zagrebu utvrđeno je da se izvode građevinski radovi bespravne rekonstrukcije postojeće dvorišne poslovne građevine.

Utvrđeno je da za predmetne radove investitor nije ishodio potrebnu dokumentaciju te je gradilište zatvoreno 18. 10. 2019. godine. Doneseno je rješenje o uklanjanju bespravno rekonstruiranih dijelova predmetne građevine, te je i sukladno Zakonu o gradnji protiv investitora podnesen i optužni prijedlog”, piše Državni inspektorat.

Goran Mehkek / CROPIX

Vještačenje

Sam investitor Drago Đuričić rekao nam je da problem nije velik i da će se riješiti jer je podnio žalbu na rješenje inspekcije i bit će vještačenje koje će pokazati što je tu ranije bilo i koliko je bilo veliko.

- Ne znam još što će unutra biti, hostel ili uredi. Nismo izašli izvan gabarita, sve radimo u dimenzijama koje su bile. Problem je zapravo što nam je trebala potvrda glavnog projekta, a mi smo radove izveli kao uređenje, i to je jedina naša greška, koja je bila u samom startu. Prijašnje građevine su bile u ruševnom stanju.

Imale su limeni krov, a sad smo htjeli napraviti ravni krov. Riješit će se sve to... - kaže Drago Đuričić, koji smatra da su njemu susjedi zapravo napravili štetu prijavivši radove.

Investitora vežu uz afere oko naselja Iver

Građevinar Drago Đuričić u javnosti se prije nekoliko godina spominjao vezano za aferu oko zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, zbog koje se istraživao gradonačelnik Milan Bandić.

Čitav slučaj zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu ima bogatu povijest sumnjivih poslova, pisao je Nacional. U rekonstrukciji Porezne uprave, pišu, stoji da je u četiri mjeseca, kroz preprodaju zemljišta povezanih tvrtki, cijena zemljišta narasla sa 100 na 270 eura, što nema nikakve tržišne logike.

Inače, osim što je preplatio zemljište, pisali su, Milan Bandić je potrošio i 81 milijun gradskih kuna da na njemu napravi novu školu, vrtić i sportsku dvoranu. Sve to za privatno naselje Iver s 1100 stanova koje završava tvrtka Degrad, a koju vodi Drago Đuričić. (K.S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:38