DRAMATIČNA OBJAVA 'U IME OBITELJI'

Bez logistike HDZ-a i Crkve Markić strahuje od kraha referenduma

Liderica konzervativnog pokreta otkrila je da ima ozbiljnih problema u akciji prikupljanja potpisa zbog lošeg odaziva
 Goran Mehkek/CROPIX

Ako se prikupljanje potpisa nastavi ovim tempom, u sljedećih šest dana nećemo ih skupiti dovoljno da bi se mogao raspisati referendum. Molimo sve one koji žele promjene u Hrvatskoj da nam pomognu - zavapila je jučer na izvanrednoj konferenciji za medije Željka Markić, čelnica inicijative U ime obitelji.

Prema tvrdnjama Ž. Markić, koja je govorila točno minutu i pol i nije dopuštala novinarska pitanja, u prvih tjedan dana prikupljena je samo polovica potrebnih potpisa, i to zbog, kako je rekla, “pritiska kojima su izloženi volonteri i pokušaja političkih kasti da zaustave izjašnjavanje birača”.

Bez tihog partnera

Poznato je, naime, da novi referendum nije podržao HDZ koji je itekako pomogao inicijativi kad se radilo o referendumu o braku. HDZ je tada bio uključen na svim razinama - pomagali su od prikupljanja potpisa do glasovanja, a u priču su bili uključeni i njihovi volonteri, posebice Mladež HDZ-a.

No, ovaj put, nakon rasprave na Predsjedništvu, HDZ je uputio dopis svim županijskim i gradskim organizacijama u kojem je stajalo da se zabranjuje bilo kakva pomoć inicijativi. U HDZ-u se već sada priča kako je Željka Markić precijenila svoju snagu i podcijenila pomoć HDZ-a na prvom referendumu.

Osim HDZ-a, referendum nije podržao ni vladajući SDP sa svojim koalicijskim partnerima, niti ORaH kao druga stranka u Hrvatskoj, a protiv je i predsjednik Ivo Josipović te pretendentica na njegovo mjesto HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović. Jedini koji su otvoreno podržali referendum su HSS, Milan Bandić, Milan Kujundžić i Katolička crkva.

Međutim, kad je riječ o Crkvi, zanimljivo je da nisu ni svi svećenici podržali referendum, odnosno, kako govore naši izvori, neki su svećenici svoje biskupe, ali i Željku Markić izvijestili da nisu za to da se ispred njihovih crkava skupljaju potpisi. Navodno, novo pitanje ne smatraju toliko važnim kao ono o braku te drže kako bi to moglo dovesti do podjela.

Protiv i dio klera

Željka Markić, svjesna da su se ovaj put na istoj strani našli SDP i HDZ, ali da je protiv nje i dio klera, zato apelira za pomoć.

Inicijativa je u prvih tjedan dana prikupila oko 200 tisuća potpisa, od potrebnih 450.000. To nam je potvrdio Krešimir Planinić, član Organizacijskog odbora, koji kaže da ne znaju točan broj, ali da je to procjena. Prikupljanje potpisa ne ide predviđenim tempom, priznao je Planinić. Zabrinulo ih je i to što se u dvije nedjelje, od kada traje izjašnjavanje, nije prikupio predviđeni broj potpisa. A na nedjelje su u inicijativi najviše računali jer su im to udarni dani i potpisi se prikupljaju ispred crkava nakon mise.

Strah političara

- Vodeće političare strah je preferencijalnog glasovanja. Imamo probleme koji su tehničke naravi, od vrha SDP-a i HDZ-a koji ne podržavaju referendum pa do predsjednika Josipovića, ali ograničeni smo i u broju štandova.

Također, naši se volonteri obeshrabruju i ako svi zajednički ne podržimo ovo, nećemo uspjeti - upozorio je Planinić, rekavši da je još prerano govoriti kakva je sudbina inicijative ako ne uspiju u ovom referendumu.

U prva četiri dana, podsjetimo, prikupljeno je 150.000 potpisa, ili u prosjeku 37.500 potpisa dnevno. Međutim, u ostala tri dana očito nisu prikupili znatno više od 50-ak tisuća potpisa. Za usporedbu, za prošli referendum o braku nakon 10 dana objavili su da su prikupili 380.000 potpisa pa sada s pravom strahuju da neće uspjeti u svom naumu.

Bivši HDZ-ov ministar uprave Davorin Mlakar izjavio je da je prerano govoriti o uspjehu ili neuspjehu inicijative.

- Mi smo upozoravali na nekorektnost referenduma i nadam se da je javnost razumjela da se ne ide za onim za što se mi zalažemo. Čudno je da se inicijativa koja se zove U ime obitelji bavi zakonodavstvom - zaključio je Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:54