ŠIMUN SE VRATIO KUĆI

‘Bez obuke i iskustva išao sam na prvu crtu obrane, a sad mi oduzimaju pravo da budem uz dijete‘

Šimun je dobro, nema više temperaturu, majka ga je odvela kući. Struka je odradila svoje, poručio je Šimunov otac
Roberto Mateš
 Ranko Suvar/Cropix

Bivši branitelj Roberto Mateš postavio je šator ispred bolnice u Pakracu u želji da bude što prije sinu koji je u ponedjeljak ondje hospitaliziran zbog visoke temperature. Podsjetimo, zbog postroženih epidemioloških mjera uz svoje dijete smije biti samo 15 minuta na dan.

- Šimun je dobro, nema više temperaturu, majka ga je odvela kući. Struka je odradila svoje, stabilizirali su stanje i ja sam zahvalan, rekao je Šimunov otac te dodao da je za njega logično bilo kampirati ispred bolnice ako nije mogao biti uz sina.

Dok je bio pred bolnicom, molio se.

image
Ranko Suvar/Cropix

- Bože, molim te da stanje stabilizira i da dijete ozdravi. Ja sam u postu, nisam jeo otkad je hospitaliziran. Molio sam se za svu djecu u bolnici. Prolazilo mi je kroz glavu to da sam '92. godine bio u toj bolnici Hrvatskih veterana. Ja sam veteran, a danas ne mogu biti u toj bolnici. Tužan sam. Da sam mogao gledati u budućnost, rekao bih hvala domovini, ali ne. S 18 godina sam bio na raspolaganju državi, vojskovođama, Tuđmanu i generalima, prijavio sam se bez vojne obuke. Njima je netko dao pravo da bez ikakve obuke i iskustva odem na crtu, a danas mi oduzimaju pravo da budem uz dijete. Bio sam uz dijete 15 minuta, tko je bio skrbnik ostalih 23 sata i 45 minuta?!, pita se otac sedmogodišnjeg dječaka.

image
Ranko Suvar/Cropix

Objasnio je i kako Šimun reagirao na cijelu situaciju.

- Šimun je to prihvatio. Tata ne može biti uz njega. Ostavio samo mu voki-toki i vjerujem da je to doživio kao neku igru. Vjerujem da nije doživio veliku traumu. Mi kao štitimo djecu, ali to su floskule političkih elita jer to nanosi traume djeci i roditeljima. Oni da misle na dobrobit djece rekli bi mi da mogu ostati uz dijete, ali da ne smijem otići iz sobe", rekao je Šimunov otac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:24