TRGOVAČKI SUD

Bez odluke o stečaju nad Orljavom, oglasio se i potencijalni strateški partner

Za srijedu zakazano novo ročište, na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka

Prosvjed radnica tvrtke Orljava
 Goran Mehkek/Cropix

Na Trgovačkom sudu u Slavonskom Brodu u petak se održalo ročište o otvaranju stečaja nad tekstilnom tvrtkom Orljava iz Požege, no iako se očekivalo da bi mogla biti donesena i konačna odluka, to se ipak nije dogodilo, nego je za srijedu zakazano novo ročište, na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li nad požeškom tvrtkom biti otvoren stečaj.

Podsjetimo, radnice Orljave u srijedu su prosvjedovale pred zgradom Vlade nezadovoljne stanjem u tvrtki i činjenicom da već tri mjeseca nisu primile plaću.

Primili su ih tada premijer Andrej Plenković i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, koji je nakon sastanka izjavio da se ne razmišlja o likvidaciji tvrtke, nego o pronalasku strateškog partnera, pa je u tom smislu rekao i da su počeli intenzivni pregovori s proizvođačem zaštitne odjeće i opreme Hemco iz Đakova, koji već godinama surađuje s Orljavom.

- U ovom trenutku još nisu ispunjeni uvjeti po kojima Vlada želi Hemco, odnosno po kojima Hemco u Orljavu može ući, a dok ne dogovorimo konačne uvjete, imamo još jednu malu nepoznanicu. Reagiramo li pravodobno i brzo, možemo velik dio radnika iz Orljave uposliti da rade za Hemco - rekao je tada Horvat.

O slučaju se u međuvremenu oglasio i Hemco.

''Tvrtka Hemco javila se na javni natječaj za dokapitalizaciju Orljave koji je objavljen u prosincu 2019. godine jer smo već surađivali i u našem proizvodnom asortimanu imamo potrebu za košuljama. Nakon uvida u poslovne knjige te analizom akumuliranog duga, kreditnih obveza, konstantne nelikvidnosti, niske stope produktivnosti i drugih okolnosti uvidjeli smo da već tada postoje uvjeti za stečaj s obzirom na stanje duga i poslovanje Orljave.

U 2021. godini CERP je raspisao novi natječaj za privatizaciju Orljave, na koji se nitko nije javio, što je potvrda našeg stava da je akumulirani dug narastao preko vrijednosti temeljnog kapitala, a u međuvremenu je i njemačka tvrtka Olymp kao najveći kupac prekinula suradnju s Orljavom. Zbog svih navedenih razloga Hemco se nije niti javljao na ponovljeni natječaj'', poručili su iz đakovačke tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:24