PREMIJER U ODLASKU

'BEZ SANACIJE BANKARSKOG SUSTAVA, SLOVENIJA ĆE BANKROTIRATI DO KRAJA GODINE!' Janša upozorio zastupnike

(FILES) A file photo taken on January 24, 2013 shows Slovenian Prime Minister Janez Jansa giving a press conference in Ljubljana a day after a junior partner from Slovenia's ruling coalition quit the center-right government, a move that strips the alliance of its majority and potentially pushes the country toward a political crisis. Jansa notified on February 1 the eurozone country's parliament he would take over the finance ministry temporarily after Janez Sustersic's resignation last week. Sustersic and Justice Minister Senko Plicanic resigned following their Civil List (DL) party's decision to quit Jansa's center-right five-party coalition. AFP PHOTO / JURE MAKOVEC
 AFP

Ako Slovenija ne nastavi sanaciju bankarskog sustava, bankrotirat će do kraja godine i biti prisiljena prihvatiti uvjete za dobivanje međunarodne financijske pomoći, upozorio je jučer slovenske parlamentarne zastupnike Janez Janša.

Kao predsjednik vlade kojoj je prošli tjedan imenovanjem Alenke Bratušek za novu mandatarku izrečeno nepovjerenje, ali obavlja tekuće poslove do izbora nove, Janša je odgovorio na pitanje o tome što bi se dogodilo ako nova vlada zaustavi plan prebacivanja loših kredita iz bilanci poslovnih banaka na tzv. slabu banku kako bi se očistile njihove bilance. Prema nekim procjenama, loši krediti u slovenskom bankarskom sustavu iznose petinu BDP-a, a najveći su u bankama u kojima je većinski vlasnik država. Janšina vlada pokrenula je osnivanje “slabe banke” na osnovi zakona koji je parlament prihvatio potkraj 2012. No, predviđeni model sanacije još nije u cijelosti operativan, a postavlja se i pitanje hoće li ga nova vlada primijeniti ili će od njega odustati.

U vladi koju želi formirati Alenka Bratušek bit će četiri stranke, a za nastavak sanacije banaka po prihvaćenom modelu za sada je samo centristička Građanska lista, upozorio je Janša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:57