KORADO KORLEVIĆ

‘Bezos i Branson si samo glancaju ega, gledaju čiji je veći! Da je barem Freud živ i da vidi oblik Bezosove rakete...‘

Korlević smatra da ni Bezosovo ni Bransonovo putovanje nemaju smisla, osim možda u turističkom smislu
Lansiranje Bezosove rakete (lijevo), Korado Korlević (desno)
 Getty Images via AFP, Goran Šebelić/Cropix

Korado Korlević, jedan od vodećih hrvatskih astronoma i pokretač zvjezdarnice Višnjan, rekao je za RTL televiziju da američkom milijarderu Jeffu Bezosu, koji je u utorak s još tri osobe u raketnom brodu New Shepard svoje kompanije Blue Origin odletio u svemir, ne bi škodila psihoanaliza, a da Richard Branson, engleski poslovni magnat koji je pak 11. srpnja s još pet osoba u letjelici VSS Unity SpaceShipTwo odletio tik do Kármánove crte, granice Zemljine atmosfere i svemirskog prostranstva, u svemiru nije ni bio.

Korlević je upitan ima li Bezosovo, a i Bransonovo, putovanje u svemir ikakvu znanstveno-istraživačku vrijednost.

- Kada pričamo o trojici multimilijardera koji se natječu za odlazak u svemir i pitate kakva je znanstvena vrijednost, to je kao da pitamo trojicu velikih jahtaša koja je znanstvena vrijednost njihove jahte. Radi se o glancanju ega i pokazivanju koji je veći. Sada znamo da je od Bransona na 80 kilometara, od Bezosa na 110, a (Elon) Musk je poslao auto na 50 milijuna i namjerava on otići tamo, tako da već imamo rang listu - rekao je Korlević te dodao da je prava šteta što Sigmund Freud nije živ jer bi samo na temelju [falusnog] oblika Bezosove rakete mogao potvrditi svoju psihoanalitičku teoriju.

- Treba li zbilja dati četvrt milijuna dolara za biti ispaljen, biti tri minute u nečemu što je bestežinsko stanje i pasti na isto mjesto od kuda si i krenuo. Upitno je čemu to služi. Gdje treba otići za zbilja proći atmosferu i napraviti neki posao, da brzo moraš napraviti neku sliku i onda smo tu negdje oko 300 kilometara. Rakete za sondažu koje to rade, obično idu do 700 kilometara. Ovo je: idemo malo vidjeti puta pa ćemo negdje na koktel partyjima pričati kako nam je bilo štos i zašto imamo astronautska krila - rekao je hrvatski astronom za RTL televiziju.

Korlević je rekao da je Branson bio u svemiru samo ako se u obzir uzme jedna nategnuta odluka američke avijacije iz 50-ih godina, koja je svemir postavila na 80 kilometara.

Hrvatski je astronom konstatirao da nisu svi milijarderi isti te da ne moraju svi ići u svemir.

- Ako pogledamo ipak, nakon svega što je napravio i loše, (bivši) direktor Microsofta (Bill Gates) je odlučio da će milijarde dati u borbu protiv malarije. Nisu svi milijarderi tamo. (Investitor) Warren Buffett je dao ogroman novac u istraživanja u medicini i zdravstvo. Nisu svi u istom košu - rekao je Korlević.

Korlević je upitan bi li htio biti svemirski turist.

- U stvari ne. Trebam li se zaista ići nazračiti, dovesti u dodatni rizik, recimo da ne. Naravno da me privlači, ali ne da me drugi voze. Htio bi ja biti za volanom. Kao što bih htio biti pilot i kao što više ne smijem voziti motocikle. Previše je opasno - zaključio je Korlević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58