AKCENT GORANA PENIĆA
Goran Penić
Goran Penić

Bi li država i Ivi Žiniću obnovila kuću da je stradala u nedavnom potresu?

Ovakvo zakonsko rješenje koje je Vlada poslala u Sabor je nepravedno, nelogično, a po svemu sudeći i neustavno
Ivo Žinić
 Ronald Goršić/Cropix
Objavljeno: 21. siječanj 2021. 13:21

Da je kojim slučajem kuća u vlasništvu HDZ-ova župana Ive Žinića u Glini stradala u potresu, njemu bi država - bez obzira na to što su mediji otkrili da posjeduje više nekretnina, a ujedno živi u državnoj kući i koristi stan Ministarstva branitelja u Zagrebu - obnovila dom kompletno, u stopostotnom iznosu.

Jednako tako, nekom drugom "Žiniću" iz Petrinje, koji možda u svom vlasništvu ima dva nova BMW-a i zarađuje 20.000 kuna mjesečno, a kojem je potres razorio dom, država će također pokloniti cjelokupnu konstrukcijsku obnovu a da vlasnik ne da ni lipu iz svog džepa.

S druge strane, građanin Siska kojem je stan potpuno srušen u potresu, a zarađuje 4001 kunu mjesečno i vozi Opel Corsu staru 20 godina morat će platiti obnovu svoje kuće u iznosu od 20 posto.

Tako je Vlada zamislila izmjene i dopune Zakona o obnovi koji se sa Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije proširio i na Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju koje su stradale u razornom potresu s kraja prosinca.

Vlada je u Zakon ugradila odredbu prema kojoj država snosi kompletan trošak obnove na potpomognutim područjima na kojima je proglašena katastrofa, a kako je Sisak nešto razvijeniji od prosjeka, njegovim građanima, iako broje najviše stradalih nekretnina, država je jedinima propisala imovinski i dohodovni cenzus, pa su došli u isti rang kao i građani Zagreba i Krapinsko-zagorske županije kojima su u potresu urušeni domovi prošlog ožujka.

Prema sadašnjoj verziji Zakona, svi oni koji u Sisku zarađuju više od 4000 kuna mjesečno moraju participirati u obnovi, dok se taj cenzus ne primjenjuje, primjerice, na građane Petrinje i Gline.

Ovakvo zakonsko rješenje koje je Vlada poslala u Sabor je nepravedno, nelogično, a po svemu sudeći i neustavno, jer u nejednak položaj stavlja građane koji su žrtve nedavnih potresa.

Ne treba biti ustavni stručnjak da bi se Zakon ocijenilo lošim s obzirom na to da prema njemu stanovnik sisačkog naselja Novo Pračno plaća obnovu svoje stradala kuće, a njegov susjed u petrinjskom naselju Mošćenica, udaljenom samo 20 minuta šetnje, ne plaća ništa bez obzira na to ima li u svom vlasništvu ili suvlasništvu više nekretnina kao i HDZ-ov župan Ivo Žinić.

U Zakonu su se pronašle i druge nelogičnosti pa tako stanovnici Gornje Stubice u Krapinsko-zagorskoj županiji, kojima su također kuće stradale, ali u zagrebačkom potresu u ožujku prošle godine, participiraju u obnovi svog doma ako zarađuju više od 4000 kuna mjesečno, iako su područje od posebne državne skrbi kao Petrinja i Glina, jer država na području te županije nije proglasila katastrofu.

Teško je zaključiti zašto se išlo s ovakvim manjkavim Zakonom pred saborske zastupnike. Malo je vjerojatno da su motivi bili politički jer je na čelu Siska SDP-ova gradonačelnica. Lokalni su izbori pred vratima i HDZ-u je u interesu da zadovolji birače s tog područja, posebno sada kada za sobom vuku afere župana Ive Žinića i morat će tražiti novog čovjeka koji bi trebao obraniti mandat u županiji.

Prije će biti da je riječ o teškoj grešci koja se dogodila kako bi Vlada nakon kritika javnosti da sporo reagira u krizi pokazala da ipak može brže. A tu grešku sada HDZ može ispraviti u Saboru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:05