AKCENT
Rozita Vuković
Rozita Vuković

Bi li Ivo Žinić i Darko Puljašić dobili ‘kaznu‘ da uskoro nisu lokalni izbori?

Pitanje je kako bi HDZ reagirao da se ne bliže lokalni izbori. Obojica bi vjerojatno i dalje bila na stranačkim funkcijama
Andrej Plenković
 Damir Krajač/Cropix
Objavljeno: 22. siječanj 2021. 14:54

Ako stranka odgovarajuće reagira, tada šalje jasnu poruku i našim članovima, ali i biračima, svim građanima Hrvatske da nećemo tolerirati nezakonito ponašanje koje je kriminalno i koruptivno", izjavio je Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a, govoreći o aferi župana Ive Žinića. I kakvu nam je to poruku poslao HDZ? Žinić je podnio ostavku na mjesto šefa županijske organizacije HDZ-a i najavio da se više neće kandidirati za župana. I to je bilo sve.

Žinić je i dalje član HDZ-a, nije isključen, a zahvaljujući "lex šerif" odradit će i mandat župana. Slično je i s požeškim gradonačelnikom Darkom Puljašićem koji je podnio ostavku u Saboru. HDZ je raspustio požeški HDZ kojem je Puljašić bio na čelu, a on je napustio i mjesto potpredsjednika ŽO-a.

Reklo bi se na prvu da je HDZ doista brzo regirao kako bi se "obračunao" s kompromitiranim kadrovima iz svojih redova. Ali, samo na prvu. Jer pitanje je kako bi HDZ reagirao da se ne bliže lokalni izbori. Obojica bi vjerojatno u tom slučaju i dalje bila na stranačkim funkcijama, dok bi šef HDZ-a Andrej Plenković, odgovarajući novinarima, ponavljao fraze kako prvo treba pričekati da se utvrde sve okolnosti, pa će se onda, u skladu s tim, donijeti i odgovarajuće odluke.

Naslušali smo se toga kad god je izbila neka afera u HDZ-u - od velikog skandala s koronom u splitskom Domu za starije do niza ministarskih afera. Plenković je u svakom od tih slučajeva odluke odgađao do samoga kraja, ili dok slučaj ne bi pao u zaborav, ili dok medijski pritisak ne bi postao prejak. Sada se reagiralo brzo, jer lokalni izbori su pred vratima i štetu koju su nanijeli Puljašić i Žinić bit će teško sanirati.

HDZ-ova rješenja su polovična, ali za to imaju opravdanje. Oko smjene Žinića s mjesta župana ne mogu puno učiniti jer je direktno izabran. Kad je riječ o njegovu isključenju, Bačić je lijepo pojasnio da o tome odlučuje Visoki časni sud, te da Predsjedništvo, i da hoće, ne može donijeti takvu odluku. Zanimljivo je da to baš nije vrijedilo kad je HDZ pokušao izbaciti desetak članova koji su u Viber i WhatsApp grupama kritizirali Plenkovića. Časni sudovi tada su se sastajali preko noći, a odluke se donosile takvom brzinom i pod pritiscima da su neki članovi časnih sudova davali i ostavke.

Kad god izbije neka afera, iz vrha HDZ-a požure poručiti da neće tolerirati nezakonito ponašanje. I naravno, da je ovaj Plenkovićev HDZ - novi HDZ. No, da se HDZ doista želi boriti protiv korupcije i raščistiti svoje redove, Puljašić ne bi uopće imao šanse završiti na HDZ-ovoj listi za Sabor. Jer je puno ranije imao optužnicu. I svi su znali za to.

Osim, očito, Plenkovića, čijoj pozornosti to nije bilo prineseno dok mediji nisu razotkrili novu Puljašićevu aferu. Da je Plenkovićev HDZ doista novi HDZ, njegova bi Vlada još prije godinu dana odgovorila HSS-ovcu Željku Lenartu na pitanje o Žinićevu stanu. Ali nije. Bačić je rekao da je on sam za stan saznao tek sada. Zanimljiv je taj fenomen slabe memorije u HDZ-u kad je riječ o njihovim aferama. Dovoljno se prisjetiti pada bivšeg im šefa Ive Sanadera. Ni tada nitko ništa nije znao. A sve dok ne budu "znali", neće biti ni novog HDZ-a, koliko god Plenković javnost pokušao uvjeriti u suprotno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:03