VATIKAN ISTRAŽUJE JEZIVA SVJEDOČANSTVA

Bibinjski župnik ZLOSTAVLJAO stotine: Dječacima skidao odjeću i dirao ih po genitalijama?

Nekolicina njegovih žrtava, danas već odraslih muškaraca slučaj su zajedno prijavili

Više od dvadeset je godina držao mise, vjenčavao parove, krstio djecu. Pokrenuo je gradnju mjesne crkve i omogućio dolazak časnih sestara u selo. Zbog svega ovog bibinjski je župnik Don Nedeljko Ivanov (72) lani dobio nagradu za životno djelo Općine Bibinje. Tisuću je djece Don Ivanov u zadarskoj okolici krstio, i čak postao počasnim građaninom Bibinja.

A sada su stigle strašne optužbe kako je čitavo to vrijeme sustavno i perfidno seksualno zlostavljao mlade dječake koji su bili ministranti ili koji bi mu dolazili na ispovijest. Prema njihovim svjedočanstvima dirao ih je po genitalijama, skidao im odjeću, ispitivao ih o mastrubaciji, pipao i grlio.

Nekolicina njegovih žrtava, danas već odraslih muškaraca slučaj su zajedno prijavili i sumnjaju da je Don Ivanov zlostavljao u posljednjih dvadeset ili trideset godina najmanje stotinu dječaka, a kako među mnogima od njih i dalje vlada zavjet šutnje postoji bojazan da je prema nekima postupao još okrutnije.

Ovaj bi pedofilski skandal tako mogao postao najveći dosad zabilježen u Hrvatskoj, ovisno o tome koliki će broj žrtava javno željeti priznati da ih je Don Nedeljko iskorištavao.

Reagirala i je i Zadarska nabiskupija priopćenjem kako je istraga u tijeku, te da je do daljnjega Ivanovu zabranjeno držanje svete mise i ispovijest.

Zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću dok je bio u New Yorku sredinom veljače pristupio je prvo hrvatski iseljenik Nenad Bugarija, koji kao liječnik godinama radi u Pittsburghu, i sve mu priznao. Zatražio je istragu koja je ubrzo i pokrenuta.

Međutim, kada su skupljena svjedočanstva više žrtava sva je dokumentacija poslana u Vatikan u Kongregaciju za nauk vjere gdje je sada pokrenuta službena istraga, što je nadbiskup Puljić također potvrdio u izjavi za Zadarski list.

Svakog se dana javlja sve više žrtava, između ostalog jučer se navečer javio još jedan iseljenik iz Australije.

Nenad Bugarija je jučer kasno navečer preko telefona za Jutarnji objasnio kako u ovom trenutku ne želi otkrivati nove detalje, ali da je zadovoljan reakcijom nadbiskupa.

- Moramo pustiti nadležne da odrade istragu. Ja nisam protivnik Crkve, samo želim da se takve ljude ukloni iz društva kako bi se zaštitile nove generacije mladih. Shvatite me, ne mogu zasad istupiti javno - objasnio nam je.

Donov modus operandi, prema dosad otkrivenim detaljima bio je sljedeći: kada bi držao ispovjesti, pozivao bi dječake u sakristiju umjesto u ispovjedaonicu. Kada bi mu oni okajavali svoje grijehe najviše ga je zanimalo da li mastrubiraju i tražio ih da opisuju kako to rade i što pritom zamišljaju. Kao visok i tada snažan muškarac zastrašio bi ih i naredio im da ne pričaju ako bi ih prilikom ispovjesti dirao, grlio i ljubio.

Prema neslužbenim informacijama pred mnogima se, dok bi ih dirao, i samozadovoljavao. Dječake je pozivao u svoj ured na takozvane 'duhovne razgovore' gdje bi im govorio da su žene zlo koje kvari muškarce i da ih samo navode na blud . S obzirom da je Ivanov vodio vjeronauk za dječake od petog do osmog razreda, žrtve je birao među polaznicima starim od 10 do 13 godina.

Žrtva prvi put slučaj otkrila kod Danijele Trbović

Inače, prvo je javno svjedočanstvo o svećeniku serijskom pedofilu izneseno u sklopu emisije HTV-a, 8. kat voditeljice Danijele Trbović gdje je gostovao Josip Lisica i ispričao, bez da je naveo mjesto i ime svećenika, kako je zlostavljan i maltretiran od Ivanova. Tada se nije odmah doznalo o kome je riječ, međutim u Bibinjama su Lisicu prepoznali i tako je krenulo odmotavanje čitave priče.

Ubrzo su se počele javljati i druge žrtve, a onda je Bugarija odlučio učiniti taj prvi korak i sve prijavio Puljiću otputovavši iz Pittsburgha u New York. Prije toga nazvao je svoje prijatelje iz djetinstva i svi su zajedno podijelili svoje tajne.

Bugarija je, prenosi Zadarski list, šest godina živio u Bibinjama, od 3. do 8. razreda osnovne škole. Išao je u srednju školu u Zagreb, u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i četiri godine bio u sjemeništu. Nakon toga otišao je na Medicinski fakultet, pa na specijalizaciju u Ameriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 10:12