OSJEČANI U OČAJU

BIBLIJSKA NAJEZDA 'Zadaju 50-60 uboda u 15 minuta, ovo nismo vidjeli desetljećima'

Iz legala je izletio ogroman broj letećih krvopija, a biti na zraku bilo je gotovo nemoguće jer su se rojevi komaraca zalijetali ljudima u lice
Split, 100414.Problemi s komarcima u stanu obitelji Lalic na splitskim Mejama.Na fotografiji: Blaga Lalic pokazuje ubijene komarce u zadnjih 24 sataFoto: Tom Dubravec / CROPIX
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX

OSIJEK - Građani Osijeka i prigradskih naselja posljednjih su dana na velikom udaru četvrte ovogodišnje generacije komaraca, što se nije dogodilo u posljednjih 20-ak godina. No, visoki vodostaj Drave učinio je svoje i 26. rujna iz legala je izletio ogroman broj letećih krvopija, koji su proteklog vikenda doslovno izluđivali Osječane i one koji se se zatekli u gradu i okolici.

U subotu je izmjereno 50-60 uboda u 15 minuta, a biti na zraku bilo je gotovo nemoguće jer su se rojevi komaraca zalijetali ljudima u lice. Tek u nedjelju navečer obavljeno je prvo zaprašivanje komaraca sa zemlje, a sve što se posljednjih dana događalo bio je dovoljno za žestoke kritike oporbenih političara prema Gradskoj upravi i gradonačelniku Ivanu Vrkiću, koji se našao pod pravom paljbom na sjednici Gradskog vijeća. Oporba je sublimirala nezadovoljstvo građana pitavši zašto se dopustilo da se ponovno razviju legla te zašto se sada, kada su komarci u naletu, na njih ne ide avionima, jer se tretiranje sa zemlje poslovično pokazalo slabo učinkovitim.

Vrkić se branio kako je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta - vjetar, kiša... - proteklih tjedana bilo nemoguće tertirati komarce.









- Svom pročelniku Romanu Kristiću sam na svakom kolegiju govorio: „Ubij komarce ili ću ja tebe ubiti...“, no vrijeme jednostavno nije dopuštalo. Ispričavam se građanima za svaki ubod kojeg su doživjeli - rekao je Vrkić, koji je potom zamolio pročelnika Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta prof. dr. Enriha Merdića, koji vodi istraživački tim za monitoring komaraca, da pojasni situaciju s aktualnim akutnim problemom.

- Ove se u posljednjih 19 godina nikada nije dogodilo. Mi smo 10. rujna imali situaciju da je čak 95 posto potencijalnih legala već bilo aktivno, ali sve do 24. rujna bilo je hladno i kišovito, da bi u jednom danu zatoplilo i u petak su svi komarci izašli van. Nažalost, zbog vjetra do nedjelje nismo mogli tretirati. Zašto ne tretiramo avionima? Zato što su nam gospoda iz tvrtke Air Tractor rekli da više neće zaprašivati komarce, odnosno ponudili su drugu metodu, koja se na našim kontrolama pokazala neučinkovitom. Time smo izgubili jedan alat za borbu s komarcima, a dodatni problem što nam ove godine, kao i prošle nije funkcionirala niti prva linija obrane - larvicidni tretman, jer izvođači jednostavno za to nisu bili spremni. Mi ćemo i sljedećih dana nastaviti tretiranje sa zemlje - rekao je prof. dr. Merdić.

Ovakvi odgovori nisu zadovoljili oporbene političare koji su pitali zašto se s izvođačima ne raskinu ugovori, ako ne rade svoj posao kako treba. Bilo kako bilo, Osječani će i sljedećih dana biti na žestokom udaru komaraca, odnosno sve dok se noćna temperatura ne spusti na razine koje će za njih biti pogubne. Inače, u ovoj godini je za tretiranje komaraca potrošeno četiri od predviđenih 10 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:10