MILORAD PUPOVAC

‘Bih li podržao Zlatu Đurđević? Ja i moj Klub bili smo vrlo traumatizirani zbog različitih pritisaka...‘

Predsjednik SDSS-a komentirao je i sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem
Milorad Pupovac
 Darko Tomas/Cropix

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac bio je gost Novog dana na N1 televiziji. Komentirao je, između ostalog, i izbor predsjednika/predsjednice Vrhovnog suda te sukob s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

“Retorika nije nevažna, zato što je javni jezik jedan od važnih instituta demokratskog poretka. I da bi se ustavni poredak mogao funkcionirati, javni jezik mora biti podešen komunikaciji javnih osoba. To mora biti podešeno da se kriza može prevladati. Može se prevladati tako da svatko radi svoj posao u skladu s Ustavom i interesom zemlje”, rekao je Pupovac na pitanje kako se može prevladati ustavna kriza oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Želimo više kandidata i kandidatkinja

“Ono što je ovog trenutka javno jest da se na javni poziv jave svi najbolji kompetentni ljudi koji bi mogli obnašati tu dužnost. Tako da se može odabrati među najboljima, što dosad nije bila praksa jer je javni poziv dosad bio kompromitiran”, dodaje.

“Ja osobno poštujem profesoricu Đurđević. Oštro osuđujem one koji su je zbog etničkih i drugi karakteristika pokušali diskvalificirati. Vjerujem da je mogla biti izabrana, da je prošla proceduru javnog natječaja”, kazao je.

“Mislim da bi iz više kandidatkinja i kandidata predsjednik Republike mogao predložiti kandidata/kandidatkinju. Želimo više kandidata i želimo najbolje kandidatkinje i kandidate”, dodaje.

Upitan je bi li podržao Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, odgovara: “Ja jako poštujem vaše direktno pitanje, samo bih molio da razumijete da smo ja i Klub kojem ja pripadam u ovom procesu bili vrlo traumatizirani zbog različitih oblika pritisaka i ne bismo ni od vas željeli pritisak prilikom izjašnjavanja”, rekao je.

Birat ćemo kako mislimo da je najbolje

“Pritisak ničiji, niti s bilo koje strane, nećemo prihvatiti. Birat ćemo onako kako ćemo misliti da je najbolje. Ako se profesorica Đurđević javi, što se tiče njezinog mogućeg izbora, nitko tko ispunjava uvjete, neće biti diskreditiran”, tvrdi.

“Volio bih da je profesorica Đurđević imala drugačije iskustvo i drugačiji put dolaska do Vrhovnog suda. Vjerujem da je i ona toga svjesna”, kazao je.

“Kad budemo imali više kandidata, onda ćemo odlučivati o tome. Ne želimo cijelu priču svesti na ono što je stvorilo krizu. Želimo da se ispune sve pretpostavke da se institut javnog poziva osnaži i donese rezultate koji će biti bolji i vjerodostojniji nego što su to bili do sada”, pojašnjava Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:46