REAKCIJE IZ REGIJE

BiH mediji proglasili Tomaševića Bosancem, opće ludilo u Srbiji: ‘Priviđa im se Vučić!‘

I crnogorski i slovenski mediji uglavnom donose opširne reportaže s izbora u Zagrebu
Reakcije medija iz regije o lokalnim izborima u Hrvatskoj
 Goran Mehkek/Cropix

Tomislav Tomašević nije samo tema dana u Hrvatskoj nego, može se reći, "prva zvijezda regije" i nova politička nada ovog prostora, kako ga nazivaju nakon pobjede na izborima.

Gotovo da nema medija u susjedstvu koji njegovu izbornom rezultatu ne posvećuje puno prostora, a i on sam pobuđuje velik interes - njegove fotografije i slike slavlja iz Muzeja suvremene umjetnosti dominiraju gotovo u svim novinama i na portalima u regiji.

U medijima u BiH primjetna je pozitivna, donekle i euforična reakcija na pojavu novih političkih snaga na hrvatskoj političkoj sceni, posebno kada se radi o Zagrebu i Splitu. Gotovo ni jedan sarajevski medij ne izostavlja spomenuti da je Tomašević podrijetlom iz Posavine, iz sela Vidovice kod Orašja, pa tako i Slobodna Bosna u svojem naslov ističe "Bosanac novi gazda Zagreba", a sarajevsko Oslobođenje govori o "političkoj revoluciji u Hrvatskoj".

Tamošnji mediji ističu da su i u Zagrebu i u Splitu pobjedu odnijele dvoje nove političke opcije koje su razbile velike stranke, pogotovo HDZ, koji je, smatraju, doživio pravi fijasko u Splitu, a posebno se ističe da je platforma Možemo! "moderna politička opcija 21 stoljeća".

Mediji napominju kako je sarajevska gradonačelnica Benjamina Karić prva čestitala Tomislavu Tomaševiću poslali su i poruku sa željom za što boljim odnosima i vezama dvaju glavnih gradova. Banjalučki politički analitičar Dragan Bursać izborni rezultat u Zagrebu uspoređuje sa stanjem u Srbiji, pa se pita: "Znate li koja je razlika između Beograda i Zagreba?" "Zamislite da u Beogradu lijevi pokret koji priznaje neovisnost Kosova i genocid u Srebrenici dobije 70 posto glasova. Ne možete!? E, to je ta razlika", ističe Bursać.

No, neki hrvatski mediji u BiH poput "nezavisnog hrvatskog portala" Kamenjar.com, uz vijest o Tomaševićevoj pobjedi i najavi o "civiliziranoj primopredaji vlasti", u komentaru Zvonimira Hodaka ističe da su "jugonostalgičari nakon izbora u Zagrebu došli na štih, ali..." te napada hrvatske medije koji su podržavali Tomaševića i sotonizirali Miroslava Škoru, uspoređujući to s američkim izborima, na kojima "nije pobijedio Joe Biden, nego liberalni i lijevi mediji".

Ljubljanski Delo navodi da je u Zagrebu nakon 20 godina došlo do promjene vlasti te da je Možemo! (Zmoremo! na slovenskom) suvremena lijevo-zelena politička platforma 21. stoljeća koja će imati puno posla kako bi uredila Zagreb i hrpetinu "kostura iz ormara", a list posebno navodi da bi se sada mogao vratiti i "Trg maršala Tita" te izdvajaju riječi Vjerana Piršića kako se nada "da Tomašević neće prijeći na tamnu stranu".

Mediji u Srbiji uglavnom donose agencijske vijesti s nekim izbornim rezultatima poput pobjede Tomaševića u Zagrebu, Ivana Penave u Vukovaru te HDZ-a u Osijeku, bez suvišnih komentara, ali u nekim provučićevskim medijima nailazimo i na ovakve naslove: "Opće ludilo na izborima u Hrvatskoj", "Napali Vučića zbog 'demokracije' pa počeli da se tuku", "I na lokalnim izborima priviđa im se Vučić", "Paranoja na izborima u Hrvatskoj".

List Alo napada izjavu Sandre Benčić o Srbiji tvrdnjom da "ni na lokalnim izborima Hrvati ne mogu bez napada na Srbiju i Aleksandra Vučića". "Loše je što je protukandidat odlučio ići s dosad neviđenom klevetničkom kampanjom, koju smo dosad mogli vidjeti samo u Vučićevoj Srbiji", izjavila je Sandra Benčić, što nije moglo ostati bez ljutite obrane srbijanskog lidera u tamošnjim tabloidima. I crnogorski mediji uglavnom donose opširne reportaže s izbora u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:08