GENERALI U ŠOKU

BiH želi da Hrvatska procesuira zapovjednike Bljeska, na popisu su Miljavac, Markač, pokojni Stipetić...

BiH čak 14 generala tereti za dva kaznena djela - ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja
Mlsden Markač, Pavao Miljavac, Petar Stipetić
 Goran Mehkek/Dragan Matić/Cropix

BiH traži od Hrvatske da preuzme procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina tijekom Bljeska. Među osobama koje bi trebalo kazneno progoniti Sarajevo su i trojica preminulih generala predvođena bivšim načelnikom glavnog stožera Petrom Stipetićem.

- Doživio sam to jako loše i neugodno i smatram da, da nas se već jedanput pusti na miru, rekao je umirovljeni general Vinko Vrbanac reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Kako Dnevnik Nove TV doznaje, tužiteljstvo BiH je poslalo zamolnicu Hrvatskoj za preuzimanje kaznenog progona i to za 14 hrvatskih časnika, među njima ratni zapovjednici - Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko. Na popisu su i preminuli - Petar Stipetić, Imra Agotić, Ivan Basarac.

Zatim, na popisu su se našli i Renato Romić, Željko Verkaz, Rudolf Lokner, Vlado Gavrić i Zapovjednik topništva Gašljević u akciji Bljesak.

- Ministarstvo pravosuđa i uprave će ovih dana proslijediti predmete Državnom odvjetništvu i kao što je do sada bilo, Državno odvjetništvo će u neovisnom istražnom postupku odlučiti što će s tim predmetima, kaže Josip Salapić, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa.

BiH ih - na istom popisu traženih - tereti za dva kaznena djela - ratni zločin protiv civila te povredu zakona i običaja ratovanja.

- Čuo sam da se radi o Bljesku, ali nemam pojma gdje bi tu bio ratni zločin. Mi nismo u Bljesku prelazili granicu hrvatske države, čudi se Vrbanac.

- Mislim da je to legitimna operacija Hrvatske vojske i da nikakve posebne namjere postupaka za ugrožavanje BiH nije bilo, dodao je pak Pavao Miljavac.

Još je direktniji Luka Džanko.

- Oni se upuštaju u ono u što ne bi trebali, mi smo njima puno pomogli i kad je najviše trebalo i trebali bi biti zahvalni za sve što je Hrvatska vojska pomogla susjednoj državni BiH, smatra Džanko.

- Ovo je sve rekla kazala. Po meni je to čak i politički motivirano s obzirom na inicijativu Hrvatske da malo pomogne Hrvatima u BiH. Pa i oko Pelješkog mosta. Pa su loptice prebacili na naš teren. Ja znam za te optužnice one su 15 god stare, i zašto baš sad…?, pita se Miljavac.

Vrbanac to doživljava kao harangu:

- Vjerojatno iz nekog drugog razloga. Ja to doživljavam kao jednu opću harangu na branitelje i Domovinski rat, dodaje umirovljeni general Vrbanac.

Predsjednik Republike je u Kninu poslao poruku susjednoj državi i rekao da taj film "ne budu gledali". Na sličnoj su liniji dužnosnici iz Ministarstva pravosuđa.

- Povijesne činjenice o Domovinskom ratu, sve naše oslobodilačke akcije, svi naši vojnici, vojska su pod posebnom zaštitom i posebnim nacionalnim interesom RH. Mi kao odgovorna država i Vlada ne možemo dozvoliti kriminaliziranje Domovinskog rata niti dovesti u pitanje ijednu legalnu ustavnu i međunarodno pravnu zakonitu vojnu akciju hrvatskih oružanih snaga u oslobađanju hrvatskog teritorija, kaže Salapić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 22:28