TRIBINA

Bijać - mjesto gdje je Trpimir izdao povelju u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat

Lokalitet Bijaći (Bihaći) između Trogira i donjekaštelanskog polja bio je povremeno sjedište hrvatskih vladara
 Ante perković / Wikipedia

Društvo Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu - Prijatelji Kaštela i Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo organiziraju tribinu „Važnost lokaliteta Bijaći u ranosrednjovjekovnoj arheologiji“. O lokalitetu Bijaći, koji je bio povremeno sjedište hrvatskih vladara govorit će prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol, dr. sc. Vladimir Sokol, prof. dr. sc. Bruna Kuntić- Makvić dok će doc. dr. sc. Dinko Čutura biti voditelj i moderator tribine.

Bijaći (Bihaći), ime je povijesnog lokaliteta i širega prostora oko njega koji se nalazi između Trogira i donjekaštelanskog polja. U antičko doba ondje je bilo naselje Siculi, u koje je Klaudije naseljavao veterane.

U Bijaćima je knez Trpimir 4.3. 852. izdao povelju kojom je potvrdio darovnicu kneza Mislava Splitskoj mitropoliji, u kojoj se prvi put spominje ime Hrvat. Iknez Muncimir poveljom od 28. IX. 892. potvrđuje u Bijaćima, ispred crkve sv. Marte, darovnicu svojega oca Splitskoj nadbiskupiji.

Tribina će se održati u petak 15.travnja u 19 sati u prostorijama Hrvatske kulturne zaklade, Hrvatske bratske zajednice 4 u Zagrebu.

---

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr.
Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2021 18:21