OPET ZIMSKI UVJETI

Bijeli Uskrs: Snijeg ponovno zameo Liku i Gorski kotar

Gorski kotar, 050410.Taman kad smo pomislili da je stiglo proljece, poceo je padati snijeg u kombinaciji s kisom i burom. Dan nakon Uskrsa, zabijelio se Gorski kotar. Promet za sada tece neometano, a snijeg se brzo topi i pretvara u bljuzgu. Na slici: autocesta Rijeka - Zagreb, izlaz Vrata.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimas / CROPIX

Taman kad smo svi pomoslili da je gotovo sa zimom za ovu godinu snijeg je ponovno zabijelio gorske dijelove Hrvatske. Zbog gustog snijega u Lici je ponovno obazna zimska oprema, a raskvašenog snijega ima i na autcesti A1 i to na dionici od Male Kapele do čvora Gospić.

Bijeli se i na ciesti Rijeka-Zagreb i to između čvorova Oštrovica i Vrbovsko. Ima ga toliko da je zabranjen promet tegljačima. Stanovnici Fužina pak ponovno moraju lopatama otrpavati svoje pragove.

Snijeg je pao i na Velebitu, a u gotvo cijeloj Hrvatskoj pada kiša. Vjetar pak otežava promet u priobalnim dijelovima Hrvatske, a Krčki most je zatvoren za promet.

Prognostičari pak upozoravaju da je tijekom cijelog dana moguća obilnija kiša. Popodne će se razvedriti nad sjevernim Jadranom, a tijekom noći kiša bi trebala prestati i u ostalim dijelovima Hrvatske.

Također, sve koji se spremaju na put meteorolozi, uz kišu i snijeg, upozoravaju i na snažnu buru.

Na Uskršnji ponedjeljak Gorski kotar probudio se pod snijegom. Doduše, nije bilo nikakve idile jer se radi o mokrom snijegu i bljuzgi koji su i lokalnom stanovništvu i turistima samo gnjavaža. Sve skupa, popraćeno je sivim oblacima i mjestimičnom maglom.

- Nije strašno, samo moram počistiti ispred garaže - rekao nam je Draguitin Kozalički iz Fužina, dodajući da snijeg u travnju nije nikakva rijetkost, a snježnih padalina u ovom dijelu Hrvatske svakih nekoliko godina zna biti i u svibnju.

Primjerice, 2008. godine, na Uskrs je u Fužinama bilo 60 centimetara snijega. Ovogodišnji je uskršnji vikend bio popraćen lijepim vremenom koje se pokvarilo tek u nedjelju u poslijepodnevnim satima, tako da je gostima u tom goranskom mjestu bljuzgavi snijeg skratio boravak.

- Mislili smo još ići malo u obilazak, ali ovako ćemo ranije doma. Ali, glavno da je vrijeme u subotu i nedjelju bilo lijepo - rekla nam je Sanja Maršić iz Buzeta.

U fužinskom hotelu Bitoraj kažu da je ovog Usrsa bilo nešto manje gostiju nego lani.

- S obzirom da je naših 75 posto gosriju iz Hrvatske, uglavnom iz Istre i Zagreba, očito je da postoji utjecaj krize - kaže Davor Pavičević, direktor prodaje u Bitoraju, dodajući da je u prva tri mjeseca zabilježen pad od 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:41