SLUŽBENA REAKCIJA

Bijes u Moskvi zbog protjerivanja diplomata iz Zagreba! Zaharova: ‘Ovo razara naše odnose, slijede protumjere‘

"Sva odgovornost za posljedice ovog antiruskog poteza leži isključivo na hrvatskoj strani. Poduzet ćemo protumjere"

Marija Zaharova

 Photo by Russian Foreign Ministry/Sputnik via AFP

Nakon što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak obavijestilo rusko veleposlanstvo u Zagrebu o protjerivanju 18 diplomata i 6 članova administrativnog osoblja ambasade, u utorak je stigla i službena reakcija iz Moskve koju je dan ranije najavila glasnogovornica tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

- Ruska Federacija izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima u vezi protjerivanja 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu, objavila je Zaharova na službenim web stranicama ministarstva.

- Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova informiralo nas je 11. travnja o reduciranju ukupnog broja osoblja u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu te je s tim u vezi naredilo da 24 zaposlenika napuste državu. Snažno prosvjedujemo protiv ovoga neprijateljskog i ničim izazvanog koraka, koji ima razarajući učinak na cjelokupne rusko-hrvatske odnose, priopćila je Zaharova.

- Sva odgovornost za posljedice ovog antiruskog poteza leži isključivo na hrvatskoj strani. Poduzet ćemo protumjere, priopćila je još Zaharova.

Prema uobičajenoj praksi u ovakvim situacijama, očekuje se da će i ruska strana sastaviti listu od 24 osobe koje će proglasiti nepoželjnima na svojem državnom teritoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:00