ZARADILI SU PREVIŠE!?

Bijesni zbog studentskih limita: ‘Rekli su nam neka samo mi radimo, a sad bi nam naplatili porez‘

Redovnim studentima odluka o povećanju limita vrijedit će retroaktivno za 2022. godinu, ali izvanrednim zasad izgleda neće
 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Baš kao i mnogi drugi studenti u Hrvatskoj i Benjamin F. je krajem studenoga bio uvjeren kako se godišnji limit kojeg studenti mogu zaraditi povećao za 9.000,00 kuna, kako je i obećavano, međutim bio je neugodno iznenađen što mu plaća nije isplaćena kao što je to bilo proteklih mjeseci. S obzirom na to da je limit od 63 tisuće kuna premašio, daljnji honorari mu nisu isplaćeni u cijelosti, a prema dosadašnjim odlukama Sabora čeka ga vraćanje poreza.

Trenutni limit koji je propisan studentima i dalje je u skladu s člankom 9. stavkom 1. točkom 6. Zakona u porezu na dohodak, i iznosi 15.000,00 kuna za redovne studente te 63.000,00 kuna za izvanredne studente.

-S obzirom na okolnosti moja plaća nije isplaćena na vrijeme, već nekoliko dana kasnije. Nakon što je isplaćena, naravno nije to bilo onoliko koliko treba. Zvao sam u studentski servis da pitam u čemu je problem na što su odgovorili da sam prešao dozvoljeni limit od 63.000.00 kuna., pojašnjava Benjamin.

Međutim, kako je 30. lipnja 2022. godine Hrvatski studentski zbor objavio, održan je sastanak u Ministarstvu financija, gdje je dogovoreno povećanje poreznog limita s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna za redovne studente te za izvanredne studente s 63.000,00 kuna na 72.000,00 kuna.

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Za studente je to značilo povećanje limita za 9.000,00 kuna, na što su mnogi od njih i računali kad su se zapošljavali ili planirali posao. Na Benjaminovom slučaju vidljivo je kako je to bilo pogrešno te da će limit biti povećan tek kada odluka bude objavljena u Narodnim novinama.

Rezultat prijedloga povećanja limita bilo je nezadovoljstvo studenata koji su tražili povećanje upravo zato što je satnica porasla za 36,28 posto. Odnosno u četiri godine, minimalna studentska satnica rasla je s 21,50 kuna na 29,30 kuna, a limit za poreznu olakšicu ostajao je isti.

Kako se počeo bližiti kraj 2022. godine, neizvjesnost studenata je rasla. Krenulo je ispitivanje u poreznim upravama koliko još smiju zaraditi. Tako je na području Varaždina i Splita u studentskom servisu objašnjeno da će se limit povećati tako da studenti ne moraju brinuti da će prekoračiti propisanu zaradu.

Međutim, kod ostalih studenata, među kojima je i Benjamin situacija nije ista, pa su već u studenom morali brinuti hoće li prekoračiti limit i smiju li uopće raditi do kraja godine.

-U studentskom servisu su mi rekli kako je o povećanju limita bilo samo govora, ali da to nije službeno jer zakon nije usvojen. Obavijestili su me da će zakon biti usvojen tek početkom 2023. godine. Zvao sam još nekoliko studentskih centra te su mi rekli da pričekam odluku sa sjednice Hrvatskog sabora koja će se održati sredinom prosinca. Trenutno i dalje čekam odgovor iz svog studentskog servisa, rekao nam je.

image
Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Studentski servisi objašnjavaju da je najavljeno kako će se povećani iznos neoprezivog primitka odnositi na cijelu 2022. godinu, odnosno da će djelovati retroaktivno.

A onda je na 14. sjednici Hrvatskog sabora izglasan konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

"Povećanjem iznosa primitka koje fizička osoba može ostvariti na godišnjoj razini kako bi se mogla smatrati uzdržavanim članovima, uzdržavateljima i uzdržavanim članovima povećava se raspoloživi dohodak. Shodno tome, izvršit će se i prilagodba iznosa primitka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća poreza na dohodak s 15.000,00 kuna na 24.000,00 kuna. Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada", stoji u Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

"Ovaj Zakon objavit će se u "Narodnim novinama", a stupa na snagu prvog dana od dana objave u "Narodni novinama", osim članaka 1. do 6., članaka 8. do 20. i članka 22. ovog Zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja 2023.", glasi odluka.

Tako se uz članak 7. predlaže povećanje godišnjeg iznosa do kojeg se neka osoba može smatrati uzdržavanim članom tako da se isti određuje u visini šesterostrukog iznosa, odnosno to je godišnje 24.000,00 kuna, a odnosi se na studentski porez.

"Uz članak 21. propisuje se primjena članka 7. ovog Zakona o postupku godišnjeg obračuna poreza na dohodak za porezna razdoblja koja počinju teći od 1. siječnja 2022. i nadalje s obzirom na to da ista ide u korist poreznih obveznika, a što je sukladno članku 90. stavku 5. Ustava Republike Hrvatske."

Međutim, iz Hrvatskog studentskog zbora javljaju da će studenti ipak biti zakinuti za ista prava. Unatoč povećanju limita za redovne studente s 15.000,00 kn na 24.000,00 kn i retroaktivnog djelovanja za cijelu 2022. godinu, limit kod izvanrednih studenata će biti povećan s 63.000,00 kn na 72.000,00 kn, ali neće djelovati retroaktivno. Što bi značilo da će svi studenti koji su premašili limit od 63.000,00 kuna ove godine morati vraćati porez. Zbog toga traju pregovori Hrvatskog studentskog zbora i Ministarstva financija kako bi se izborila jednaka prava za sve studente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:58