OPORBENI RUBIKON

Bijesni zbog Turudića: ‘Ovo je prijelomni trenutak, moguće je da na izbore idemo zajedno!‘

Lijevim strankama ne može biti prihvatljivo HDZ-ovo pokoravanje institucija, kaže Davorko Vidović

Zajednička izjava oporbenih zastupnika

 Damjan Tadic/Cropix

Nakon što je HDZ-ova parlamentarna većina izglasala Vladin prijedlog da se suca Ivana Turudića imenuje novim glavnim državnim odvjetnikom, zastupnice i zastupnici centrističkih i lijevih stranaka - od Radimira Čačića (Reformisti), Davora Nađija (Fokus) i Marijane Puljak (Centar), preko Davorka Vidovića (Socijaldemokrati), Peđe Grbina (SDP) i Dalije Orešković (SsIP) sve do Sandre Benčić (Možemo!) i Katarine Peović (Radnička fronta) - okupili su se na saborskim stepenicama kako bi se zajednički obratili novinarima.

- Nakon dana u kojem je prijeđen Rubikon, dana kada je pokazano političko nasilje od onih koji su dobili 240.000 glasova manje od nas koji ovdje zajedno stojimo, želimo poručiti kako nećemo pristati na taj njihov prijezir prema uvažavanju argumenata. Želimo poručiti kako Hrvatska ima alternativu. Današnje političko nasilje pokazuje da moramo istupiti zajedno. Pozivam još jednom da preuzmemo odgovornost, da budemo alternativa u Hrvatskoj koja tone i koja puzajući ide u opasan, nedemokratski mulj. Rubikon je prijeđen, nećemo se s time pomiriti - rekao je čelnik Socijaldemokrata Davorko Vidović.

Na te poruke nadovezao se Vidovićev nekadašnji stranački kolega, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, koji je najavio nastavak zajedničkih oporbenih akcija.

‘Tek je počelo‘

- Ova priča je tek počela. Jedna od prvih stvari koja će se dogoditi nakon parlamentarnih izbora jest to da će Turudić dobiti nogu u guzicu, baš kao i Plenković - poručio je Grbin.

S obzirom na to da su najjače snage na lijevom centru i ljevici (SDP i Možemo!) već prije odlučile da će na izbore izaći samostalno i da u obzir dolaze samo dogovori s pojedincima koje bi eventualno "ugostili" na svojim listama, pitanje koje proizlazi iz današnje zajedničke oporbene akcije glasi: Je li moguće da se izbor Ivana Turudića pokaže prijelomnim trenutkom nakon kojega će i Možemo! i SDP preispitati svoje odluke i je li nakon Turudićeva instaliranja na čelo Državnog odvjetništva moguće formiranje nekog šireg "last minute" lijevo-liberalnog predizbornog bloka?

- Ljevica trenutno razgovara o mogućim akcijama koje ćemo poduzeti nakon izglasavanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, ali ne treba isključiti dogovor o zajedničkom izlasku ljevice na izbore - rekao je novinarima Jutarnjeg lista predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović brzo nakon zajedničke oporbene konferencije za medije.

Napomenuo je kako lijeva oporba, koja je nakon Turudićeva izglasavanja najavila akcije, ima veći legitimitet od onih koji su Turudića izabrali "jer su na izborima dobili glasova više od HDZ-a".

- Ovim imenovanjem prijeđen je Rubikon i lijevim političkim strankama ne može biti prihvatljivo HDZ-ovo pokoravanje državnih institucija - izjavio je čelnik Socijaldemokrata.

Nakon najave zajedničkih oporbenih akcija naši sugovornici iz SDP-a nisu željeli iznositi nikakve pojedinosti, navodeći kako će se o daljnjim koracima izjasniti sutra.

Da bi lijeve i liberalne stranke ušle u ozbiljnu šansu da na izborima pobijede HDZ, potrebno je da odluke o formiranju predizbornog saveza donesu i Socijaldemokrati i SDP i Možemo! - stranka koja je prošle godine hladno otpilila SDP i odlučila na ovogodišnje parlamentarne izbore izaći samostalno.

Ipak zajedno?

Jesu li spremni revidirati tu svoju odluku i može li se današnja zajednička oporbena akcija tumačiti šire od izražavanja revolta zbog izbora suca Turudića za čelnika DORH-a, odnosno može li to biti prijelomnica koja bi vodila prema formiranju šireg predizbornog bloka, pitali smo Sandru Benčić, njihovu premijersku kandidatkinju.

- Ne, današnja akcija lijeve oporbe ne može se čitati ili tumačiti na takav način, ali se današnja zajednička izjava (centrističkih, liberalnih i lijevih) oporbenih stranaka može čitati u kodu da postoji namjera o formiranju zajedničke parlamentarne većine nakon izbora - odgovorila je novinarima Jutarnjeg lista zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Na mogućnost sklapanja svojevrsne "last minute" predizborne koalicije osvrnula se i zastupnica Centra Marijana Puljak.

- Nikad nije kasno za tako nešto. Nadamo se da je ovo prekretnica, prijelomni trenutak u kojem treba shvatiti da HDZ-u treba stati na kraj. Kao što znate, Centar je ranije razgovarao s nekim opcijama o zajedničkom izlasku na izbore, ali od toga na kraju nije bilo ništa - rekla je Puljak.

Najglasniji i najuporniji zagovornik stvaranja vrlo široke antihadezeovske koalicije, zastupnik HSS-a Krešo Beljak, smatra kako još ima vremena da se SDP i Možemo! predomisle i odluče stvoriti predizborni blok.

- Mislim da će nakon današnjih događaja biti preispitivanja nekih ranijih odluka. Stvaranje predizbornog bloka je nužnost. Svi koji su politički imalo pismeni, znaju da su šanse da se ovakav HDZ pobijedi znatno veće ako se odlučimo na zajednički izlazak na izbore. Nema još puno vremena, ali smatram da ga ipak ima dovoljno da se stvari promijene i da se dogovori širi predizborni blok - istaknuo je Beljak za Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 09:43