FASCINANTNA SNIMKA

‘Bila je ogromna, harala je 10 minuta‘: Pijavica ispred Dubrovnika, prizori su bili nestvarni

Snimku pijavice koja se u popodnevnim satima jučerašnjeg dana pojavila pokraj Dubrovnika uhvatio je jedan Dubrovčanin
Pijavica u Dubrovniku
 Youtube

Jučerašnji dan označio je kraj hladnog razdoblja koje je bilo obilježeno čak i snježnih pahuljama prošle nedjelje ponegdje uz obalu. Bura i hladnoća su iza nas, barem prolazno, a jugo u jačanju i pad tlaka zraka sigurni su predznaci promjene vremena koja je već nastupila.

U hladnijem dijelu godine podaci o površinskoj temperaturi mora znatno se rjeđe spominju nego u toplijem, no prigodno ćemo spomenuti da je more od 9°C ponegdje uz obalu Istre do znatno viših 16 Celzijevih stupnjeva na dubrovačkom području.

Toplina mora mogla je, s nadolazećom nestabilnom zračnom masom, utjecati na pojavu pijavice koju su tijekom jučerašnjeg dana mogli promatrali Dubrovčani. Prilično jaka pijavica razvila se na moru kod grada, no nije stigla do kopna, pa nije mogla napraviti štetu.

– Bila je ogromna. Trajala je desetak minuta. Ovakvi prizori su najčešću u jesenskim mjesecima, no očito su atmosferski uvjeti bilo povoljni za nastanak ove fascinantne meteo pojave – izjavio je za Dalmaciju Danas jedan lovac na oluje.

Fantastičnu snimku pijavice koja se u popodnevnim satima jučerašnjeg dana pojavila pokraj Dubrovnika uhvatio je jedan Dubrovčanin i objavio na YouTubeu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 00:06