U ČAST HEROJIMA

Bili smo na Kornatima s obiteljima stradalih vatrogasaca: ‘Svake godine dolazimo, ali istinu ne saznajemo‘

Od 2007. su se promijenile i provjere zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, donesen je i novi Zakon o vatrogastvu
 Obilježavanje 14. obljetnice Kornatske tragedije
 Niksa Stipanicev/Cropix

Četrnaest godina je prošlo od kornatske tragedije, u kojoj je u intervenciji, gašenju požara, na otoku Velikom Kornatu smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, a njihove obitelji, koje su se i ponedjeljak skupile na istom tom mjestu, i dan danas traže isti odgovor - istinu, piše Šibenski.

Što se dogodilo s njihovim najmilijima, očevima i sinovima, braćom, jer u službenu teoriju o 'eruptivnom požaru' malo tko vjeruje, a u pravdu još manje - jedini okrivljeni za najveću mirnodposku tragediju koju je hrvatska doživjela Dražen Slavica, koji je i sam prošao dugogodišnju pravosudnu kalvariju, pravomoćno je oslobođen odgovornosti.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Svaku godinu dolazimo na isto mjesto, ali istinu ne saznajemo. Nadu ipak nismo izgubili, nadamo se da će istina ipak doći na vidjelo, ali 14 godina je ipak puno – kazala je Tišnjanka Vesna Puček, kojoj su na Kornatima smrtno stradali brat i otac – Ante i Ivica Crvelin, dodavši kako će po pravdu očito morati i na međunarodne instance.

- Nije Slavica sam, ima i drugih, na višim instancama, čiju bi se odgovornost trebalo istražiti. Ali, to je trebalo napraviti odmah. Ovako se to samo odugovlači. Znala bi se istina, duše bi bile mirne, i mi bi bili mirni. Majka Ajka više i ne dolazi na mjesto stradanja, na Kornat. Ne može više, od tuge... - jedva nalazi riječi Vesna koja je jedna od rijetkih od članova obitelji stradalih koja želi reći nešto za medije, za javnost.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Gore vam sve piše - rekao nam je jedan od njih, pokazujući na spomen-ploče s imenima i slikama, od kojih su neki bili gotovo golobradi momci, s nepunih 18 godina, poput Hrvoja Strikomana iz Vodica. Radoslav Juričev Sudac, legendarni vodički tenkist, koji je bez straha gledao smrti u oči desetine puta u ponedjeljak je na Kornatima zaplakao kao malo dijete sjećajući se kako su njima u čast 2010. godine u samo jedan dan podignuli u suhozidu golemi kameni križ, prebacivši preko ruku, na traljama, više od 70 kubika kamena s okolnih brda. Jedan od ukupno 12 koliko ih je po projektu arhitekta Nike Bašića, i samog Murterina i Kurnatara, podignutog u čast kornatskim herojima, zajedno s kapelicom Svetog Florijana.

U njoj je i u ponedjeljak don Tuna Jozić, župnik Jezera, održao Službu riječi i odriješenja za poginule vatrogasce, a vijence su položili izaslanici državnog vrha, predstavnici Šibensko-kninske županije, gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, Hrvatske vatrogasne zajednice, Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije i Nacionalnog parka Kornati i zapalili svijeće.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Župan Marko Jelić prvi je put na Kornatima i kazao je kako je tužno na ovu obljetnicui biti župan i žitelj ove županije, i građanin ove zemlje - dvanaest života smo izgubili, ta bol i dalje traje, to se osjeti i neće nikad proći.

- Ovi su ljudi ovdje izgubili živote jer su bili nesebični, jer su se borili za zajednicu i opće dobro. Ja bih volio da napokon rariješimo priču što se ovdje dogodilo, da obitelji nađu svoj mir, a i mi svi ostali - kazao je župan.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a, istakao je kako se u hrvatskom vatrogastvu puno toga promijenilo od 2007. godine, sustav je napredovao u opremanju, naročito u zadnje 3-4 godine, poslije požara u Splitu, kada su naučene lekcije pretvorene u djelo.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Od 2007. su se promijenile i provjere zapošljavanja sezonskih vatrogasaca, donesen je i novi Zakon o vatrogastvu a preko 400 vozila je došlo u sustav vatrogastva.

Popis stradalih

Na Kornatima su smrtno stradali vatrogasci Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić i Marko Stančić.

Frane Lučić, jedini preživjeli, izgubio je svih deset prstiju na objema rukama, postavši trajni invalid koji je prošao čak 11 operacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:34