DOBRE VIJESTI

BILI SU U KONTAKTU SA ZARAŽENOM ČISTAČICOM Nalazi četrnaest djelatnika dubrovačke bolnice potvrdili da su negativni na koronavirus

Koronavirus, ilustracija
 AFP

Negativni su nalazi briseva 14 djelatnika Opće bolnice Dubrovnik koji su preventivno testirani na koronavirus jer su bili u kontaktu s prvozaraženom 54-godišnjom spremačicom iz Zračne luke Dubrovnik, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite.

Ranije u petak županijski Stožer objavio je kako je nalazima potvrđeno da je negativno i prvih 18 djelatnika bolnice.

Prvozaraženoj 54-godišnjoj spremačici u Zračnoj luci Dubrovnik, posljednji radni dan na aerodromu bio je 7. ožujka, a u dubrovačku bolnicu primljena je 14. ožujka.

Pozitivan rezultat stigao je 19. ožujka nakon preventivnog nalaza, budući da zaražena prilikom prijema u bolnicu nije tretirana kao sumnjiva na koronavirus, jer za to nije bilo indikacija po smjernicama nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Djelatnici bolnice u kontaktu s njom imali su zaštitnu opremu i poduzete su sve potrebne mjere. Od trenutka ulaska u bolnicu bila je u izolaciji, a napustila ju je jedino pri odlasku na pregled rentgenom, u pratnji zdravstvenog osoblja.

Budući da joj se situacija blago pogoršavala njezin je nalaz iz predostrožnosti poslan na analizu te je na koncu bio pozitivan na koronavirus.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić naglasio je da se istražuje gdje se zarazila, a da je vrlo moguće da se to dogodilo u dubrovačkoj zračnoj luci.

„Obradili smo sve njezine bliske kontakte u Zračnoj luci i sa zdravstvenom službom, dvije liječnice i nekoliko medicinskih sestara. Svi su oni obaviješteni, dio ih je i testiran, i u samoizolaciji su.

Ako iskažu simptome testirat će se, ali zasad nemamo takvih najava", rekao je Lakić te dodao kako se nastoji smanjiti mogućnost širenja bolesti s ciljem manjeg opterećenja zdravstvenog sustava.

"Logično je očekivati još zaraženih. Bitno se pridržavati svih mjera o higijeni i socijalnom distanciranju", napomenuo je Lakić.

Ranije danas objavljeno je kako se prvozaražena osjeća dobro, baš kao i drugozaraženi 65-godišnji Dubrovčanin, koji se 18. ožujka s obitelji vratio sa skijanja u Bugarskoj.

Zamjenik župana i načelnik županijskog Stožera Joško Cebalo izjavio je kako je iz dubrovačke bolnice od početka pandemije ukupno upućena 48 uzoraka, od čega dva pozitivna.

U samoizolaciji u županiji je 311 osoba, kao i 26 zaposlenika Zračne luke Dubrovnik. Zaprimljeno je 30 prijava o kršenju mjere samoizolacije, a utvrđena su tri.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je kako je situacija u bolnici pod nadzorom.

„Pri pojavi prvog potvrđenog smo reorganizirali odjele pa je prizemlje bolnice potpuno blokirano. Od sutra u postojećem objektu pred bolnicom ćemo raditi probir pacijenata s respiratornim efektima.

Danas još očekujemo slanje desetak uzoraka, od čega je dvoje pacijenata trenutno u obradi. Još sedam zaposlenika Zračne luke će proći probir“, izjavio je Bekić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ocijenio je kako je epidemiološka situacija u županiji dobra, a građani i gospodarstvenici se odgovorno odnose prema naloženim mjerama.

„Imali smo jako malo iznimki od ponašanja. Bitno je sačuvati svaki život naših sugrađana. Pozivam sve na odgovorno ponašanje, strogo poštivanje mjera i samoizolacije. Uvjereni smo da krizu možemo prevladati samo odgovornošću i pridržavanjem uputa struke. Krizu ćemo pobijediti, a želimo da bude što manje šteta i žrtava ili niti jedna“, rekao je Dobroslavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20