UGOSTITELJI NA RUBU

Biljan: ‘Jako je teško u neradu održati zdrav razum, dajte nam da radimo, mi mjere poštujemo‘

Bi li ih otvaranje terasa koje je najavio Božinović spasilo i financijski i psihološki? Iz Nezavisne udruge ugostitelja kažu - da!
Dražen Biljan
 Tomislav Kristo/CROPIX

Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja nije otvorio svoja tri objekta, jer u tome kaže, ne vidi računicu. Što se tiče izdavanja kave za van, konačno smo, dodaje, dočekali izjednačavanje kriterija s ostalim djelatnostima da možemo praviti kavu za van, ali to ne smatramo popuštanjem mjera.

- Ljudi su se navikli na odlazak po kavu koja je dosta jeftinija nego u našim objektima, to je jedan od problema koji nas čeka. Drugi je nespretnost u donošenju odluke oko kave za van, ne smiju se gosti zadržavati ispred našeg objekta. Tu i financijska kalkulacija naših građana kaže zašto bih ja dolazio po duplo skuplju kavu ili piće u ugostiteljski objekt koje plaćaju upola jeftinije u nekom drugom objektu, kiosku ili trgovini, jer i dalje moram ići na nekakvu klupicu ili zidić - rekao je Dražen Biljan za HRT.

To, ističe, nema veze s ugostiteljstvom, mi nismo trgovci, kod nas se dolazi na kavicu i naš je zadatak ugostiti građane da se što ugodnije osjećaju.

Točan podatak koliko je ugostitelja otvorilo nema, ali kaže kako velik broj lokala to nije učinio jer bi se stvarali minusi, dok se mjere stvarno ne popuste u pravom smislu te riječi.

- Naravno da ćemo se pripremiti kako treba za mjere i mi ih poštujemo. Mi razumijemo što moramo napraviti da pokrenemo svoje objekte. S obzirom na svakodnevni pad broja zaraženih, smatramo da smo spremni za početak rada. Sad je broj zaraženih pao ispod 200 i očekujemo što prije početak rada. Na izmaku smo snaga, jer to već udara i na psihu.

'Ujednačite kriterije!'

Bi li ih otvaranje terasa koje je najavio ministar Davor Božinović spasilo i financijski i psihološki, kaže - da!

Ali smo, dodaje, stava da nas treba kompletno otvoriti.

- Ono što cijelo vrijeme apeliramo i ovim putem kažem da nas Nacionalni stožer nije pozvao od prošle jeseni na razgovore. Pozovite nas da zajedno sjednemo. Razgovori su prekinuti, a ne znamo iz kojeg razloga. Maksimalno smo poštivali mjere. Povratne informacije od Stožera nema. Dajte ujednačite kriterije - kaže.

"Vi mediji ste puni informacija o neujednačenim kriterijima, ne želim pričati o drugim djelatnostima, kao ni protiv njih", kaže Biljan za HRT. Stožeru poručuje: "Maknite se od segmenta tko, nego treba reći što".

- Ne želim govoriti protiv drugih djelatnosti. Pa zar smo stvarno mi problem u ovom društvu - pita se. Svakodnevno vidimo nepoštivanje mjera i to je frustrirajuće za naš sektor.

Pozdravili bi, navodi, mjeru otvaranja terasa, ali upozorava da ugostiteljstvo nije samo grad Zagreb, Osijek, Rijeka ili Split.

- Ugostitelj je i onaj u malom slavonskom selu koji ima svega nekoliko kvadrata u malom lokalu gdje radi vlasnik. Neki nemaju terase pa će biti dovedeni u neravnopravan položaj. Što nekome u Lici znači da može raditi na terasi, ako će temperature primjerice u Delnicama biti u minusu, to je opet neujednačavanje kriterija.

U iščekivanju poziva iz Stožera

Jako je teško u neradu održati zdrav razum, dajte nam da radimo, istaknuo je Biljan.

- Ugostiteljski sektor je vrlo bitan, kao i turizam. Mislim da smo bitan sektor koji vraća turiste k nama u Hrvatsku.

Napomenuo je i da je puno OPG-ova i domaćih proizvođača pića, mesa, hrane vezano za njih. Priča je kaže, spojena i ne možemo jedni bez drugih.

Rekao je da ne podržavaju nelojalan i rad na crno.

- Svaki dan čekamo da nas iz Nacionalnog stožera pozovu, da više ne dobivamo informacije iz medija - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:04