PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA

‘Bilo je nevjernih Toma, ali mi imamo utjecaj... Sad Horvat i drugi ministri moraju intenzivirati obnovu‘

Plenković je govorio o odluci Europske komisije da Hrvatskoj produži rok za korištenje novca iz Fona solidarnosti

Andrej Plenković

 Geert Vanden Wijngaert/AFP

U Bruxellesu se danas raspravlja o sigurnosnoj situaciji na istoku Europe. Na sastanku NATO saveza okupilo se 30 ministara obrane. Također, u Bruxellesu je i 40 lidera afričkih zemalja i 27 europskih koji će na sastancima u dva dana pokušati na čvršće temelje postaviti odnose dvaju kontinenata.

- Današnji boravak u Bruxellesu ima tri elementa. Prvi je bio sastanak s predsjednicom Europske komisije Ursulom von Der Leyen, razgovarali smo o hrvatskom putu prema Schengenu, o hrvatskom putu prema euro području i situaciji u BiH, rekao je premijer pa nastavio.

- Jasan je stav hrvatske strane da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se postigao dogovor između političkih stranaka, kazao je Plenković. Pozvao je bošnjačke i hrvatske stranke da naprave još napora da se dogovor o izbornom zakonu postigne kako bi se na iduće izbore išlo s pravičnim zakonom koji će omogućiti legitimno predstavljanje. Kazao je kako je Hrvatska prijatelj BiH i tu zemlju želi vidjeti u europskom društvu, javlja HTV.

Danas je stigla vijest da će Hrvatska moći koristiti sredstva za sanaciju štete od potresa u Zagrebu iz Europskog fonda solidarnosti sve do lipnja 2023., godinu dana dulje od predviđenih 18 mjeseci. Objavili su to premijer Andrej Plenković i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen nakon sastanka u Bruxellesu.

- Najvažnija tema bila je proces obnove nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Dobili smo 683 milijun eura za Zagreb i 380 milijuna eura za obnovu Banije. S argumentacijom koju sam iznio šefici Komisije, o dva potresa na bliskom području i pandemiju, ona je dobronamjerno zaključila da se spoje rokovi za korištenje sredstava, a to je lipanj 2023. godine. Bez obzira što je bilo nevjernih Toma koji su tvrdili da se to ne može. Međutim, mi ovdje imamo i poziciju i utjecaj i kvalitetne odnose i reputaciju pa i objektivne razloge da jedan dio sredstava ne bi bio potrošen, rekao je premijer i nastavio.

- Otvorili smo prostor da se to sve iskoristi. To sad podrazumijeva intenzivniju rada, i ministra Horvata i drugih ministara. Tu je i velika odgovornost Grada Zagreba. Vremena ima dovoljno, sredstva će se sigurno iskoristiti. Očekujem od svih resora da prionemo poslu sad kad smo rasterećeni rokova. Rješenje se uvijek nađe, to nije nikakvo likovanje, radimo za Hrvatsku. Europska komisija je kao i uvijek partnerska i dobronamjerna, rekao je Plenković u Bruxellesu.

Plenković je komentirao i razgovore o Ukrajini.

- Ključna je poruka dati prostor pregovorima, pod svaku cijenu treba izbjeći sukob i da dođe do napada na Ukrajinu, nastaviti sve potpore Ukrajini koristeći sve diplomatske kanale. Sankcije će se uvesti ako dođe do napada na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:24