I CRKVA DIŽE CIJENE

‘Bilo je nužno korigirati neke iznose na više uslijed inflacije i povećanja životnih troškova‘

Crkva ne odbacuje, nego potpomaže ljude. Povećanje cijena crkvenih usluga odnosi se na one koji to mogu plaćati, kaže Zvonimir Ancić

Ilustrativna fotografija

 Nera Simic/CROPIX

Promjena valute u Hrvatskoj bila je povod za sustavnije revidiranje novog financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj jer se od njegova uvođenja 2001. godine ništa bitno nije mijenjalo, rekao je Hini u petak glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Istaknuo je kako oni koji ne mogu plaćati usluge ni dosad nisu plaćali, jer Crkva ne odbacuje, nego potpomaže ljude te dodao kako se povećanje cijena crkvenih usluga odnosi na one koji to mogu plaćati.

Uzimajući u obzir promjene koje su se u međuvremenu dogodile uslijed inflacije i povećanja životnih troškova, bilo je, naglasio je Ancić, nužno korigirati neke iznose na više.

Od Nove godine plaćanje svete mise skuplje je za tri kune. Dosad se za nju plaćalo 50 kuna, a odsad će stajati sedam eura, što iznosi otprilike 53 kune.

Izradba rodoslovlja poskupjela je s 350 kuna na 100 eura, a vjenčanja i sprovodi skuplji su za 10 eura jer su s 300 poskupjeli na 375 kuna.

Za krsni, vjenčani i smrtni list dosad se izdvajalo 30 kuna, a od Nove godine bit će potrebno izdvojiti oko 60 kuna, odnosno osam eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:36