CRNI KOLE

Bilo mu je teško rano se dizati na posao, pa sad mora u zatvor! No policija ga prvo mora pronaći

Josip K. (27), zvan Kole, rodom iz Splita i s prebivalištem u Vodicama, ipak će morati otići iza rešetaka

Županijski sud u Šibeniku

 Nikolina Vukovic Stipanicev/CROPIX

Iako je prvotno pravomoćnom presudom Županijskog suda u Šibeniku bio, na temelju sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, što je preinačeno u rad za opće dobro, danas 27-godišnji Josip K., zvan Kole, rodom iz Splita i s prebivalištem u Vodicama, ipak će morati otići iza rešetaka.

Odlukom šibenskog Županijskog suda, mladić bi još osam mjeseci i 15 dana trebao biti u zatvoru, naravno, kad ga policija jednom nađe i uhiti.

Dilao narkotike

Naime, Kole je još u lipnju 2016. godine, kao mlađi punoljetnik, bio osuđen zbog dilanja narkotika te mu je kazna, očito s nadom da će se “opametiti”, preinačena u 730 sati rada za opće dobro. No vrlo je zanimljivo kako je mladić ležerno shvatio svoju obvezu. Probacijski ured u Zadru sredinom listopada prošle godine izvijestio je sud da je osuđenik od ukupno 730 sati odradio tek 210 sati, i to kao djelatnik tvrtke “Mjesno poduzeće” iz Vodica, piše Slobodna Dalmacija.

Nije mu odgovaralo to što se na poslu mora pojaviti u sedam sati ujutro, odnosno što mora ustati najmanje sat vremena ranije, tvrdio je da mu je to prerano iako su ga iz tvrtke upozoravali da se radno vrijeme mora poštovati.

Njegovo je nezadovoljstvo došlo do vrhunca 16. rujna prošle godine, kad je, umjesto u sedam sati, na rad došao dva sata kasnije, u devet, da bi onda punio mobitel i romobil kojim je došao na posao, mjerio šećer u krvi, a onda je u jednom trenutku izvadio pištolj s mecima za koji je rekao da ima potrebnu dozvolu. Iznenađenoj zaposlenici tvrtke rekao je da ide u polje u lov na veprove te je mrtav hladan otišao s posla. Odmah je pozvana policija, koja ga je zaustavila i kod njega pronašla plastični pištolj - igračku srebrnosive boje.

Tri dana poslije povučen je iz tvrtke jer su se djelatnici zbog njegova neprimjerenog ponašanja počeli osjećati nesigurno i bilo ih je strah. Mladić je od srpnja 2021. do sredine ožujka 2022. godine bio na izvršavanju kazne zatvora na koju je osuđen u drugom predmetu, a nakon što je tu kaznu odslužio, nastavio je s izvršenjem rada za opće dobro odradivši tek 52 sata.

Sad je u bijegu

Uredu za probaciju opravdavao se kako mora raditi sezonski u restoranu iako nije dostavljao nikakve potvrde o zaposlenju, da se mora skrbiti o bolesnoj baki i djedu, da im je financijska situacija iznimno loša i slično. O njegovoj je situaciji sud trebao odlučivati u veljači ove godine, no tad se nije pojavio uz opravdanje da je bolestan i da možda ima koronu. Sud je opet u ožujku pokušao održati sjednicu, no ni tad nije došao, bez ikakvog opravdanja, a kad je za 12. travnja naloženo njegovo privođenje po policajcima na sjednicu, oni ga nisu mogli pronaći, piše Slobodna Dalmacija.

- Imajući u vidu da mu je već jednom ranije, 14. kolovoza 2020. godine, pružena zadnja prilika da nastavi s izvršavanjem rada za opće dobro u odnosu na preostale neizvršene sate rada, da je unatoč svemu tome od ukupno 730 sati rada izvršio svega 210 sati rada te da mu je preostalo za izvršiti na ime neizvršenog dijela rada za opće dobro još 520 sati rada, trebalo je odrediti izvršenje kazne zatvora u neizvršenom dijelu rada za opće dobro u trajanju od osam mjeseci i 15 dana - obrazložila je, uz ostalo, šibenska sutkinja za mladež Jadranka Biga-Milutin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 03:30