IVO JOSIPOVIĆ

'Bio bih najsretniji kada bi potpis na Ugovor o pristupanju EU stavila već Kosor'

 Andrija Lučić/CROPIX

PAŠMAN - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović prilikom cjelodnevnog posjeta otoku Pašmanu kazao je kako Hrvatskoj monitoring do ulaska u EU , prema njegovom mišljenju i nije potreban. Hrvatska je u pregovorima puno napredovala zadnjih godina, ali ako zemlje EU smatraju da je monitoring potreban, u redu. Dodatna analiza izvršavanja obveza Poglavlja 23. ne mora značiti ništa loše. Tako značajna poglavlja se i moraju temeljito analizirati - kazao je Josipović koji je na Pašmanu, nakon sastanka s dva općinska načelnika tog otoka koji ima dvije općine, ponovio kako Hrvatska kasni sa reformom lokalne samouprave te da bi broj općina trebalo rezati nakon sveobuhvatne i temeljite analize stanja po lokalnim samoupravama u cijeloj Hrvatskoj.

Tvrdnje HDZ-a kako bi „nakon svega učinjenog bilo pošteno i moralno”da pristup Europskoj Uniji potpiše premijerka Jadranka Kosor komentirao kao nebitnu stvar.

- Važno je završiti pregovore, a pitanje potpisa je tehničko pitanje i potpis će staviti onaj tko u vrijeme potpisivanja bude na nadležnoj poziciji. Ja bih bio najsretniji kada bi taj potpis stavila već Jadranka Kosor - dodao je Josipović nakon što je odgledao nastup školske djece u OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima gdje su učenice nižih razreda plesale na Shakirin hit "Waka, waka".

Kako je prošlog petka u Biogradu neslužbeno posjetio kolege glazbenike koji su došli na „Porin”, komentirao je i pjesmu „Bižuterija” koja je izabrana za hit godine, prema izboru publike, ali uz tiho negodovanje struke. - Takav je odabir publike i glasača, avi znate da sam ja skloniji klasičnoj glazbi - izbjegao je Josipović vješto pitanje što misli o porinovskom hitu godine.

U posjetu općinama Pašman i Tkon hrvatski predsjednik je popio kavu s građanima na tkonskoj rivi, a potom se u sali novoizgrađenog vatrogasnog doma u Tkonu sastao sa predstavnicima Općina Pašman i Tkon, načelnicima Nedjeljkom Medićem i Danijelom Katičinim, direktorima njihovih turističkih zajednica, komunalnih tvrtki, vrtića i škola, različitih otočnih udruga i predstavnicima gospodarskog sektora.

Kratko je posjetio proizvođača plastičnih brodica "Škver Kuštera" iz Kraja, a u programu obilaska otoka je bio i novoizgrađeni objekt za skladištenje i prodaju ribe iz vlastitog uzgoja u Tkonu „Limbora” te samostan sv. Kuzme i Damijana, koji se nalazi na brdu Ćokovac iznad Tkona, a jedini je živući muški benediktinski samostan u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:32