POSLOVI TONICE RAJHA

Bio je bliski Kovačevićev suradnik, vodio je klub, plaćao djevojke, a surađivao je i s Janafom

Razumijem vaš interes, ali u ovom trenutku nemam komentara na zbivanja u Janafu, poručio nam je Rajh otkazujući već dogovoreni susret
Klub u Slovenskoj; Dragan Kovačević
 Ronald Goršić/cropix

Bliski suradnik Dragana Kovačevića, poduzetnik Tonica Rajh, koji je među gostima takozvanog kluba iz Slovenske ulice broj 9 bio poznat kao voditelj i nositelj ključa tog privatnog lokala, u Janafu je također bio zadužen za, među ostalim, ugostiteljstvo, odnosno čajne kuhinje. Iz Janafa su nam, naime, na upit što su za njih radile Rajhove tvrtke odgovorili:

"Janaf d.d. proteklih godina surađivao je s tvrtkama Dragateks d.o.o., Eko zona d.o.o. i Raton promet, i to na poslovima građevinskih radova i adaptacije, čišćenja i održavanja poslovnih prostora društva te rada čajnih kuhinja društva.

Poslovna suradnja s tim društvima realizirana je sukladno odredbama našeg Pravilnika o postupku nabave roba, usluga i ustupanja radova". Službeni odgovor potpisao je Krunoslav Vego iz Janafa, koji nam na daljnja potpitanja o tome kada su ti poslovi sklopljeni te za koje iznose, nije želio odgovoriti.

Predomislio se

Iako je isprva poduzetnik Rajh u telefonskom razgovoru pristao na susret, dan kasnije se predomislio te nam SMS-om poslao sljedeći odgovor:

"Zahvaljujem se na vašem upitu, te se ujedno ispričavam što se nismo uspjeli vidjeti kako smo se nedavno bili dogovorili. Iskrsla mi je jedna neodgodiva poslovna obveza, pa jedno kraće vrijeme neću biti u Zagrebu. Razumijem vaš profesionalni interes, ali u ovom trenutku nemam apsolutno nikakvih komentara vezanih uz zbivanja u Janafu.

Angažman mojih tvrtki povezan s Janafom tužitelji nisu okarakterizirali spornim. Ali mediji posljednjih tjedana povezano s tim zbivanjima problematiziraju i brojne posve irelevantne okolnosti. Pa nastavno na sve to molim da razumijete moju odluku da se suzdržim od bilo kakvih komentara i javnih istupa", navodi se u poruci poslanoj s broja poduzetnika Rajha.

Za Janaf su tako radile tvrtke povezane s Rajhom: Dragateks d.o.o., Eko zona d.o.o. i Raton promet. Da je Dragateks bio zadužen za čišćenje, očito je i iz nekih starih oglasa vidljivih na društvenim mrežama gdje putem Student servisa traže čistačice.

"Opis posla: čišćenje poslovnih prostorija; Mjesto rada: Omišalj-terminal Janaf-a ...".

Privatne zabave

Tvrtka Dragateks prijavila je od 2015. do 2018. od 1,5 do 1,7 milijuna kuna godišnjih prihoda, a imali su od 18 do 20 zaposlenih. No, 2019. prijavili su samo stotinjak tisuća kuna prihoda i jednog zaposlenog.

Inače, tijekom tajnog nadzora u aferi Janaf istražitelji su snimili kako Kovačević preko Rajha organizira dolazak djevojaka iz Srbije i privatnu zabavu u jednoj vili. Troškove djevojaka i zabave snosio je Rajh.

Izgubili posao jer je Kovačević uzeo prijatelja

Pretragom interneta naišli smo na članak iz 2013. u kojem je Tonicu Rajha prozvao direktor tvrtke AG Sjaj, rekavši da je njegova tvrtka izgubila posao čišćenja Janafa jer je Rajh prijatelj predsjednika Uprave Janafa, HNS-ovca Dragana Kovačevića.

- Naša tvrtka dugi niz godina obavlja poslove čišćenja prostora poduzeća Janaf, a od 2012. smo na natječaju dobili i poslove pripreme i posluživanja toplih napitaka i sendviča. Iako nismo imali nikakvih prigovora na svoj rad, nismo pozvani da damo ponudu za 2013.

Naime, Uprava Janafa odlučila je posao povjeriti tvrtki Dragoteks ... Zanimljivo je da se ta tvrtka tek krajem rujna 2012. doregistrirala za poslove čišćenja i usluživanja toplih napitaka te promijenila direktora društva - ispričao je tada direktor tvrtke AG Sjaj d.o.o. koji nam je kad smo ga kontaktirali ovih dana rekao da više ne bi ništa na tu temu kazao jer da "opet posluje s Janafom".

Pretragom popisa sklopljenih ugovora objavljenih na internetskim stranicama Janafa vidljivo je da je 2018. godine AG Sjaj ugovorio poslove čišćenja i održavanja poslovnog prostora te posluživanje u čajnim kuhinjama tijekom 2019., i to na više lokacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:01