VIŠETRUKO ODLIKOVANI HEROJ

'BIO JE ISTINSKI JUNAK DOMOVINSKOG RATA' Umro Davor Jović, prvi 'najbolji hrvatski vojnik' i legenda Četvrte brigade, sućut obitelji izrazio Plenković

 
Davor Jović
 Mate Primorac / Slobodna Dalmacija

U ponedjeljak je u Vrgorcu umro heroj Domovinskog rata i prvi "najbolji vojnik Hrvatske", Davor Jović. Rođen je 1956. godine, a po struci je bio brodograđevni termoizolater. Prije Domovinskog rata radio je u makarskoj tvrtki "Metal-plastika".

Od malih nogu pokazivao je dojmljive fizičke predispozicije i snagu, stoga je logičan izbor bio odlazak u borilačke sportove. Dva puta je bio prvak bivše države u full contactu 1984. i 1989. u kategoriji do 84 kg. Odmah na početku Domovinskog rata stavio se Hrvatskoj na raspolaganje, napustio je posao i sa skupinom prijatelja ušao u sastav vrgoračke satnije u Četvrtoj gardijskoj brigadi, piše Slobodna Dalmacija.

S Četvrtom brigadom prošao je sva ratišta, a dva puta je bio teško ranjen - 3. srpnja 1992. u mjestu Kokotova Glava na dubrovačkom bojištu te 22. siječnja 1993. u selu Podgradina na Maslenici. No, liječnicima je izričito naredio da mu skinu 80-postotnu invalidnost kako bi ponovno otišao na bojišnicu. Bez njega ni jednu akciju nisu započinjali pokojni general Andrija Matijaš Pauk i današnji potpredsjednik Vlade i ministar obrane, general Damir Krstičević.

Godine 1993. šest mjeseci je proveo u časničkoj školi u Zagrebu, a potom se vratio u "Paukove“ s kojima je sudjelovao i u "Oluji".

S gelerima u tijelu i s 41 godinom na leđima pravi još jedan pothvat kojem su se divili svi između ostalih i predstavnici američke vojske. Pobjeđuje 1997. na 76 kilometara dugom maratonu „Prvi do Knina, prvi do slobode“ koji je uključivao pucanje u mete i zaobilaženje prepreka, te tako postaje i najbolji hrvatski vojnik. Umirovljen je 2003. godine.

Premijer Andrej Plenković uputio je sućut njegovoj obitelji.

"Draga Danja, dragi Jure i Ante, s velikom sam tugom primio vijest o preranoj smrti vašeg supruga i oca, heroja Domovinskog rata, mog prijatelja Davora Jovića. Čitav svoj život posvetio je stvaranju i izgradnji hrvatske države u koju je ugradio svoje domoljublje i energiju", navodi Plenković u izrazima sućuti.

Ističe kako je Davor Jović bio istinski junak Domovinskog rata koji je, nakon svih hrvatskih ratišta, dva teška ranjavanja i nekoliko desetaka gelera u tijelu, smogao snage za pobjedu na maratonu s preprekama dugom 76 kilometara te, zadivivši međunarodne vojne instruktore, postao hrvatski vojnik godine.

Kao istinski sportaš, dodaje, Davor Jović je svoju hrabrost i odlučnost prenosio učenicima kick-boxing kluba, koji su pod njegovim vodstvom postizali zapažene rezultate.

Zahvalni smo Davoru - bez njega, i ljudi poput njega, ne bismo imali slobodnu domovinu Hrvatsku. Draga obitelji, u ime Vlade Republike Hrvatske i osobno upućujem vam izraze duboke i iskrene sućuti", zaključuje premijer Plenković.

Sućut obitelji Davora Jovića u ponedjeljak je uputio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, čime je i počeo konferenciju za novinare. "Želim svom prijatelju, suborcu, supruzi Danji, Juri i Anti izraziti sućut. Jer jutros je umro moj prijatelj, suborac, junak Domovinskog rata Davor Jović", rekao je Krstičević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2023 21:20