PRVA PRISKOČILA U POMOĆ

‘Bio je pri svijesti, cijelo vrijeme je ponavljao jednu rečenicu‘

Govorio je, ali je bio u šoku, ispričala je Gordana Štajminger

Ilustrativna fotografija

 Goran Mehkek/Cropix

Stravični prizori koji su se odigravali danas u 9.37 ispred zgrade Vlade RH na Markovu trgu nazočnima će zauvijek ostati urezano u sjećanje.

Nakon što se zasad nepoznati muškarac polio benzinom i zapalio, prvi su s vatrogasnim aparatima stigli policajci iz Banskih dvora, a zatim i saborska liječnica Gordana Štajminger.

- Kada sam izašla, vatra je već bila ugašena. Vidjeli smo da je zahvaćeno cijelo tijelo. Govorio je, ali je bio u šoku. Stalno je ponavljao da treba bijelu vrećicu, ispričala je.

Prema njezinoj procjeni, riječ je o muškarcu srednje dobi (poslije je potvrđeno da je muškarac 67. godište) koji je bio vidno rastrojen.

- Do dolaska hitne pomoći poduzeli smo mjere prve pomoći. Vitalni znakovi su bili loši. Dali smo mu injekciju opijata i kisik od 25 litara. Scena je bila grozna, svi su bili u šoku. Morali smo pomagati i novinarima, koje je prizor jako uznemirio, ustvrdila je Štajminger.

Užas na Markovu trgu komentirao je i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Ono što mogu reći je da je reakcija službi bila promptna, a priroda i opseg ozljeđivanja ekstremni, rekao je.

Teško opečeni muškarac prevezen je u Draškovićevu na Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Od ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagića doznaje se da je njegovo zdravstveno stanje jako teško te da mu se pokušava pomoći svim oblicima intenzivnog liječenja.


Suicidalne i depresivne osobe u Hrvatskoj savjetodavnu pomoć mogu dobiti na više mjesta, a postoji i nekoliko telefonskih brojeva na kojima mogu zatražiti za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:53