DUGOGODIŠNJI DIREKTOR HUP-a

'BIO JE PRIJE SVEGA VELIKI ČOVJEK, MUDAR I DOBRONAMJERAN' Na komemoraciji za hotelijera Anđelka Leku bili političari, ambasadori, poduzetnici...

 
 Ranko Suvar / CROPIX

U zagrebačkom hotelu Sheraton u četvrtak je održana komemoracija za poznatog hotelijera Anđelka Leku, koji je preminuo 21. lipnja u dobi od 85 godina.

Leko je bio vlasnik i dugogodišnji direktor hotelske tvrtke HUP-Zagreb, u sklopu koje posluju zagrebački hoteli Westin, Sheraton, Panorama, International, Jadran i Zagreb, kao i nekoliko hotela i vila u Mlinima i Srebrenom na Dubrovačkoj rivijeri.

Komemoraciji su uz članove Lekine obitelji, prisustvovali njegovi brojni suradnici te predstavnici domaćeg turističkog i drugih sektora, kao i brojni političari, bivši i sadašnji ministri među kojima ministri Goran i Zdravko Marić, Milan Kujundžić, Gari Cappelli kao i akademici te drugi predstavnici društvenog i poslovnog života Hrvatske.

"Anđelko Leko bio je prije svega veliki čovjek, mudar i dobronamjeran kao i veliki poduzetnik koji je vizijama, sposobnostima i promišljenošću stvarao i zadužio zagrebački i hrvatski turizam i hotelijerstvo", istaknuo je nacionalne udruge hotelijera UPUHH Ivica Sabljić.

Od Leke se oprostio i ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov, predsjednik Uprave HUP-a Zagreb i član Uprave Adris grupe Tomislav Popović, dok su se u ime najužeg kruga prijatelja na komemoraciji obratili bivši premijer Franjo Gregurić, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić te načelnik općine Grude Ljubo Grizelj. U ime prijatelja obratio se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Anđelko Leko rođen je 1933. u Donjim Mamićima kod Gruda u BiH. Poslovni put je počeo 1959. kada je iz Mostara stigao u Zagreb i zaposlio se kao konobar u Pivovari u zagrebačkoj Ilici. Početak 1990-ih dočekao je kao generalni direktor HUP-Zagreba, čije je dionice kupio u jesen 1995., da bi kasnije, u 2000.-ima, postao njegov većinski vlasnik kao i hotelskog kompleksa u Srebrenom kod Dubrovnika.

Leko je nedavno prodao većinski udio u HUP-Zagrebu Adris grupi i najavio povlačenje iz posla nakon gotovo 60 aktivnih godina.

Pogledajte fotografije s komemoracije:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 04:25