PREMIJER O PROSVJEDU

‘Bio je to proruski skup radikalne ljevice, a poruke su bile vulgarne, primitivne...‘

‘Hrvati nikad nisu živjeli bolje, ovi su se na Markov trg otišli prošetati jer je lijep dan‘

Andrej Plenković

 Goran Mehkek /Cropix

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti porinuća broda Gradnja 527 u riječkom brodogradilištu 3. maj, nakon čega je dao izjave za medije.

- Nisam pratio prosvjed jer sam bio jutros u Münchenu pa preselio u Krk. Otprilike shvaćam o čemu se radi. Prvo, Hrvatska je demokratska zemlja u kojoj svatko može govoriti i misliti što hoće, u okviru zakona. Dakle, način kako ja to mogu doživjeti, jest skup radikalne ljevice, koja se nalazi u oporbi osam godina, i onih koji ih podržavaju. Poruke su bile vulgarne, primitivne, na tragu Milanovićeva stila, koji je snizio kulturu političkog dijaloga i sad svaka šuša misli da može vrijeđati kako hoće, rekao je.

- Ako povezuju predsjednika Tuđmana, današnji HDZ i Vladu koju vodim, meni je to drago i čini me ponosnim. To znači da je ljevičarski skup pokazao da imamo dvije političke Hrvatske, onu koja radi i rano se diže kako bi radila u interesu Hrvatske… isti ovi koji su pozvali ljude na Markov trg su isti koji su bili protiv Zakona o hrvatskom jeziku i protiv podrške Ukrajini. Baš me zanima što misle o ubojstvu Navaljnoga i eliminaciji svih oporbenih političara prije izbora u ožujku. Svi ovi, osim Socijaldemokrata, bili su za Putina, a ne Ukrajinu. Nisu željeli pomoći prijateljskom ukrajinskom narodu, poručio je, a prenosi N1.

Potom je ponovio sve što vidi kao uspjehe njegove Vlade, od gospodarskih poteza, obnove od potresa, povećanja mirovina i plaća, detalja koji su također na udaru kritika onih koji nisu dio Vlade ili interesno povezanih s njom.

- Mogu razumjeti prosvjed, ali idemo staviti činjenice na stol. Protiv čega se prosvjeduje? Možemo živjeti u percepciji ili mržnji, u kojoj oni žive. Ne slažem se s tom ekipom koja je bila protiv pomoći Ukrajini, a još manje s ekipom koja glasuje protiv Zakona o hrvatskom jeziku. Ako padneš na takvim ispitima, a Hrvat s i… pa tko si ti, za koga nastupaš, čiji su to interesi? Demokracija da, prosvjed da, vrijeđanje ne. Moje društvo su radnici, Matica Hrvatska, oni kojima je drago što je budući glavni državni odvjetnik rehabilitirao blaženog Alojzija Stepinca. Ovo je velika motivacija našim biračima, govorio je Plenković.

Referirao se na zahtjeve oporbe da označi datum izbora.

- Izbori će biti u roku i to mi, moram priznati, već postaje smiješno. Mi smo osam godina na vlasti i ljevica želi učiniti sve da ne budemo i 12 godina. Oni mogu varati i lagati ljudima pa reći da smo lupeži, korumpirani, ružni… ali možemo i mi uzeti mikrofone pa reći što je istina, a istina je da nema nacionalnog interesa koji ova Vlada nije osnažila, poručio je.

Smatra i da Hrvati nikada nisu živjeli bolje.

- Hrvati nikad nisu živjeli bolje, ovi su se na Markov trg otišli prošetati jer je nedjelja i lijep dan. Sad su već na kavi ili u šopingu, rekao je.

Ured europskog javnog tužitelja je nešto što novi glavni državni odvjetnik ne smatra potrebnim, a to se čuje često i iz vladajućih redova.

- Da pojasnimo jednu istinu… On postoji samo i isključivo zbog političke volje ove Vlade, ne zbog ljudi koji su prešli s kunske plaće na pristojnu europsku plaću. Da javnost ne misli da su to stranci, to su Hrvati, nekadašnji zamjenici državnih odvjetnika koji su prešli u taj Ured. Njihova nadležnost je štititi financijske interese Europske unije. Nasuprot debilnoj tezi oporbe, EPPO zbog nas postoji. Lekcija broj jedan. Lekcija broj dva – Geodetski fakultet, rekao je.

Govorio je i o potrebi za nastavkom pomoći Ukrajini.

- Ukrajinu treba nastaviti podržavati, a ne popustiti i reći što? Neka Rusija uzme još dvije regije. Svakih 10 godina ćemo pustiti Putina da uzme nekoliko ukrajinskih regija? Pa će doći Poljska i Baltik. Rusija je imala tri narativa, da ide dobronamjerno denacificirati Ukrajinu, pa zatim da su to malorusi, da to nije rat s Ukrajinom, nego sa zemljom kojoj je NATO proxy, treći narativ je da on mijenja svjetski poredak u kojem ključnu ulogu neće imati dekadentni Zapad. Ovo je bio proruski skup danas. Svi su bili protiv osim socijaldemokrata. Ako sam ja veleizdajnik, onda ste vi ekipa prorusi, poručio im je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 14:14